https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mimo Zemlje bo danes letel večji asteroid

25.03.2023 ob 8:45  

Mimo Zemlje bo danes letel večji asteroid, ki se bo dokaj približal našemu planetu in bo po podatkih Evropske vesoljske agencije na najbližji točki oddaljen le okoli 168 tisoč kilometrov, kar je manj kot polovica razdalje med Zemljo in Luno. Mogoče ga bo opazovati z daljnogledom ali teleskopom.

Asteroid z oznako 2023 DZ2 so odkrili pred mesecem astronomi observatorija na kanarskem otoku La Palma. Po ocenah naj bi bil velik med 40 in sto metri, kar je dovolj, da bi uničil celo mesto. Zemlji se bo najbolj približal ob 20.50 po srednjeevropskem času, je še sporočila Evropska vesoljska agencija.

Današnji prelet je dokaj poseben, saj ni ravno pogosto, da asteroid take velikosti leti tako blizu našega planeta. Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa se to zgodi le približno enkrat na desetletje. Nevarnosti, da bi asteroid trčil v Zemljo, ni, zagotavljajo pri Esi in Nasi.

Prelet asteroida je mogoče v živo spremljati na spletne strani The Virtual Telescope Project, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2023 ob 9:28 gost

      Lendavski čakaj pa lovi in glej ,da ga ujameš?????????

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.