https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zmaga Švedske, to pravijo naši predstavniki Joker Out

14.05.2023 ob 8:50  

Na finalu 67. tekmovanja za pesem Evrovizije v Liverpoolu je slavila švedska pevka Loreen s pesmijo Tattoo. Sledila je Finska s pevcem po imenu Käärijä s pesmijo Cha Cha Cha. Joker Out so pristali na 21. mestu.


Joker Out s samo uvrstijo niso zadovoljni. "Uvrstitev resnično ni najboljša, a zares drugega kot to, da smo naredili največ, kar smo lahko, ne moremo," so člani skupine povedali za STA. Ob tem so spomnili na nemško zastopnico, ki je, kot so poudarili, bend, ki je pred Evrovizijo imel lastno turnejo po Južni Ameriki, pa so tokrat pristali na zadnjem mestu. "Evrovizija je res en šov, ki zajema toliko enih nepredvidljivih momentov, na katere se ne da vplivati," so poudarili.

"Pripravljeni smo sprejeti to, da nismo dovolj dobri za sam vrh tega evropskega tekmovanja, hkrati pa smo videli, da smo po vseh standardih - streamingih, predvajanjih, poslušanjih na radiih, vabilih na koncerte in odzivih drugih izvajalcev - poželi veliko zanimanja tudi v mednarodnem okolju." Poudarili so, da so Slovenijo "pustili v lepi luči".

Na tretje mesto se je uvrstila izraelska pevka Noa Kirel s pesmijo Unicorn, na četrto mesto pa Italija s pevcem Marcom Mengonijem in skladbo Due Vite. Na zadnjem mestu je pristala Nemčija z zasedbo Lord of the Lost in pesmijo Blood & Glitter. 

Zmagovalka, švedska pevka maroških korenin Loreen, se lahko edina med tokratnimi nastopajočimi pohvali, da je na enem največjih glasbenih odrov na svetu že slavila, in sicer v Bakuju leta 2012 s pesmijo Euphoria. Lani se je vrnila k elektronskemu popu in izdala skladbo Neon Lights.

Za favorita je ves čas veljal tudi 29-letni Finec Käärijä, katerega neonsko zelen zgornji del oblačila je spominjal na Marvelovega junaka Hulka. Predstavil se je z večžanrsko skladbo Cha Cha Cha.

Slovenija se je uvrstila na 21. mesto, 12 točk ji je namenila le srbska strokovna žirija, po nekaj točk so ji namenile še žirije iz Češke, Avstrije, Ukrajine, Hrvaške in Velike Britanije, slednja eno točko. Slovenska komisija je največ točk namenila italijanskemu predstavniku. Občinstvo pa je namenilo 12 točk Hrvaški. Slovenski ustvarjalci so bili prisotni tudi v plesnem delu nastopa srbskega pevca Luka Blacka, ki se je predstavil s pesmijo Samo mi se spava.

Med najbolj politično angažiranimi nastopi, ki je zaradi svoje nenavadnosti pritegnil tudi sicer precej pozornosti, je bil hrvaški. Izvedla ga je skupina Let 3, sestavljena iz Rečanov, ki so zapeli skladbo Mama ŠČ! Omembe traktorja in rekviziti raket so bile možne asociacij na Putina in vojno.

Glasovanje na finalu je potekalo tako kot v minulih letih: del glasov je prispevalo občinstvo, del 37 nacionalnih strokovnih komisij. Novost pa je bila, da so letos lahko prvič glasovali tudi prebivalci držav, ki na Evroviziji ne sodelujejo: njihovi skupni glasovi bodo šteli kot dodatna država. Občinstvo je tako podelilo 2204 glasove, žirije pa skupno 2146. Slovenski je predsedoval Jernej Sobočan, piše STA.

Foto: irzez zaslona

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.05.2023 ob 9:09 gost

      Več sreče prihodnjič !

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.05.2023 ob 11:38 gost

      Politično motivirano tekmovanje, cirkus LGBT

      23 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.05.2023 ob 15:50 Štef gost

        Tudi desna politična struja pri nas ima svoje usmeritve in sicer pedre,,Lgtb,, in pedofile

        4 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.05.2023 ob 13:14 Birka gost

      Meeeee,,,,,beeeeee ćisto sranje........

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.