https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Brez čebel ni življenja

20.05.2023 ob 6:05  

Čebele so eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja ter biotske raznovrstnosti.


Čebele so izjemnega pomena za naš planet, saj oprašujejo rastline in imajo zato veliko vlogo pri ohranjanju biodiverzitete ter zagotavljanju hrane. Na žalost število čebel po svetu upada, zato je nujno, da se zavzamemo za njihovo zaščito in skušamo ohraniti njihov habitat.

Slovenija je v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) predlagala, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice OZN 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in 20. maj razglasile za svetovni dan čebel.

Tako v Sloveniji 20. maja že šesto leto zapored obeležujemo svetovni dan čebel, ki nas opominja, da so čebele in drugi opraševalci izredno pomembni. Obenem je to priložnost za ozaveščanje, kaj moramo kot skupnost in posamezniki storiti za varovanje čebel.

Čebele so pomembne tudi z vidika trajnostnega kmetijstva in ustvarjanja delovnih mest na podeželju. Z opraševanjem namreč povečujejo kmetijsko pridelavo, s čimer ohranjajo pestrost in raznolikost na naših njivah in krožnikih. Danes je že vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja, čebelji pridelki pa so bogat vir nujno potrebnih hranil.

Kljub vsemu znanstvene študije dokazujejo, da se pojavlja vse več negativnih vplivov na zdravje čebel, zaradi česar so te vedno bolj ogrožene. To pa od nas zahteva dodatno skrb za njihovo preživetje.

Začetek letošnje čebelarske sezone je zelo slab, in če se bodo takšne razmere nadaljevale, se obeta še ena katastrofalna pašna sezona, opozarjajo v Čebelarski zvezi Slovenije. Čebelarje pozivajo, naj preverijo zaloge hrane v panjih, saj je treba ob takem vremenu čebele nujno krmiti.

Maj je za čebelarje eden najbolj medovitih mesecev, ko bi morale čebele intenzivno izkoriščati različne medovite vire po državi. "Slika v naravi pa je popolnoma drugačna. Poleg škode, ki jo je naredila aprilska pozeba, nam je dolgotrajno hladno, deževno in vetrovno vreme onemogočilo cvetlično pašo," so zapisali v zvezi.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2023 ob 9:17 resnica gost

      Ampak se tega človek ne zaveda,človeku je pomemben prestiž.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2023 ob 12:18 123 gost

        To tudi kmet povzroča z pesticidi, res je da brez tega ni pridelka, po drugi strani se pa hvalijo kako je doma pridelana hrana zdrava

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2023 ob 21:03 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.05.2023 ob 12:30 Štef gost

      Sicer ne spada v to temo,pomurec spet blokira ker ima razpis za fotografa z svojo opremo, za ta portal je dovolj osemletka ker itak vse prepišejo ker poznam nekaj zaposlenih ni čudno da ne morejo sami kaj pametnega spisati

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2023 ob 12:53 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Generalno,Štejf naj malo manj govori in naj dela,baba mu itak spolzka tam dol.....tam po Radgoni,da se ve .....

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.05.2023 ob 16:31 Trot gost

      Kupite ali naredite hišice za divje čebele, ker to so najboljši opraševalci in oprašujejo tudi v hladnem vremenu, ko domača čebela miruje. Če to naredite se vam bo obrestovalo. Sam imam 4 hišice za divjje čebele.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.