https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes je telovo

08.06.2023 ob 7:00  

V Katoliški cerkvi danes, 8. junija, obeležujejo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo. Spominjajo se Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče verskega obreda. 

Praznik svetega Rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. Obhajajo ga v četrtek, drugi teden po prazniku binkoštih.

Za evharistijo so se v zgodovini Cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena, izhaja pa iz zapisa v Svetem pismu, po katerem je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, s katero se spominjajo zadnje večerje, je tako od začetkov krščanstva eno bolj razpoznavnih znamenj kristjanov.

Za praznik so po slovenskih cerkvah ali v njihovi okolici značilne procesije, ponekod jih pripravljajo tudi prvo nedeljo po prazniku.

Povečan promet

V nekaterih sosednjih državah je danes dela prost dan in se bodo mnogi odločili za prost podaljšan konec tedna, na policiji ponekod v državi pričakujejo močno povečan promet, predvsem na cestah iz smeri Avstrije in Italije v smeri proti Hrvaški. V nasprotni smeri je mogoče povečan promet pričakovati v nedeljo.

Dela prost dan je danes med drugim v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem.

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija