https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vlada predlaga zamik, dopolnilno zavarovanje bi ukinila šele 1. januarja

15.06.2023 ob 11:20  

Odbor DZ za zdravstvo je obravnaval in podprl dopolnjeni predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno. Pred sejo je vlada pripravila dopolnila k več členom novele, med drugim tudi za zamik začetka izvajanja zakona s 1. septembra letos na 1. januar 2024.

"Organa, pristojna za pobiranje novega obveznega prispevka, potrebujeta za pripravo vsega potrebnega za učinkovito pobiranje tega prispevka vsaj šest mesecev," je v obrazložitvi predloga zamika začetka izvajanja preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zapisala vlada.

Ob tem je dodala, da bo treba sprejeti tudi nekaj podzakonskih aktov, prilagoditi pa se bodo morali tudi izplačevalci dohodkov, zavarovanci, ki bodo sami obračunavali prispevek, pa tudi proračunski zavezanci, ki so po predlogu zakona predvideni, da bodo nosili obveznost obračuna in plačila novega obveznega zdravstvenega prispevka v primeru, ko gre za zavarovance, ki nimajo dohodka ali imajo predvideno specifično obravnavo in ne bodo dolžni sami plačevati obveznega zdravstvenega prispevka.

Zakonodajno-pravna služba DZ je opozorila, da novela odpira posamezna vprašanja skladnosti z ustavo. Ker lahko ljudje na referendumih odločajo le o celotnih zakonih, ne pa o njihovih posameznih delih, lahko nastaneta dve situaciji. Če bi DZ zavrnil potencialno pobudo za referendum o delu zakona, ki se ne nanaša na obvezno dajatev, bi s tem posegel v pravice, ki izhajajo iz inštituta zakonodajnega referenduma. Če pa bi DZ referendum dopustil, bi to pomenilo tudi odločanje o obvezni dajatvi, o katerih se sicer na referendumih po ustavi ne sme odločati, je opozorila predstavnice zakonodajno-pravne službe.

V službi so po njenih besedah med drugim opozorili tudi na nejasnosti glede vključenih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, pa tudi nejasnost glede opredelitve novega prispevka.

Vlada je sicer predlagala amandmaje tudi k nekaterim drugim členom novele zakona z namenom uskladitve in jasnejše opredelitve nekaterih členov. Ob tem je vlada predlagala tudi, da se iz obveznega zavarovanja zavarovanim osebam zagotavlja plačilo določenih dodatnih zdravstvenih storitev, med njimi tudi zdravstvenih storitev s področja reprodukcije, k čemur so predlagatelje pozvali v Inštitutu 8. marec in v Delavski svetovalnici.

Do predlaganih amandmajev vlade se v zakonodajno-pravni službi sicer še niso opredelili, saj so bili vloženi tik pred začetkom odbora, je dejala predstavnica zakonodajno-pravne službe. Je pa opozorila na amandma k 11. členu novele, ki določa proračunsko varovalko pri 240 milijonih evrov. Gre za izjemo, ki v zakon o izvrševanju proračuna Slovenije še ni bila dodana, je opozorila.

Minister za finance Klemen Boštjančič je dejal, da proračunske varovalke za državni proračun predstavljajo tveganje in jim zato na ministrstvu za finance po njegovih besedah načeloma nasprotujejo, a da je v primeru predlagane novele varovalka časovno omejena in v okvirih, ki jih proračun lahko prenese.

"Naša skrb je v tem trenutku usmerjena v to, da je začasna ureditev financiranja zdravstva čim krajša in da se sledi časovnici, po kateri se zdravstvena reforma z jasnim in stabilnim sistemom virov financiranja začne v letu 2025," je dodal.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je k temu dodal, da bodo iskali tudi poti do optimizacije visokih odhodkov za zdravstveno varstvo in skušali urediti absentizem ter urediti digitalni transparentni nadzor nad javno porabo denarja.

Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar je povedala, da zavod predlog novele podpira, ker da bo prinesla ustreznejše zagotavljanje pravic za zavarovance in ker so predlagatelji v zakon vnesli proračunsko varovalko. Zavod se je na spremembe po njenih besedah že začel pripravljati z nadgradnjami informacijskega sistema in prilagajanjem internih aktov.

Direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger je spomnila, da je vlada aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišji znesek premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra. Zaradi omejitve premije zavarovalnice po njenih besedah ustvarjajo milijonske izgube. Zamik začetka preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja, ki ga je predlagala vlada, bi bil lahko za zavarovalnice tudi "katastrofalen", je opozorila. "Bojimo se, da bi nekdo vložil predlog za zadržanje izvajanja zakona, kar bi dejansko zavarovalnice potopilo," je dodala.

Po predlogu novele bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, in sicer v višini 35 evrov mesečno z možnostjo valorizacije enkrat letno. Prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2023 ob 12:25 vüpan gost

      1. januarja tej vlade več nede

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2023 ob 20:16 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2023 ob 12:34 gost

      Ti se bodo držali kot klop pesa ,,,,,

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2023 ob 12:37 gost

      Slovenija gre v recesijo to je glavni problem

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2023 ob 16:29 Barabe ropaju gost

        finance/9007999/V-grafih-Slovenski-dolg-je-nominalno-zrasel-zvisala-se-je-tudi-njegova-cena zurnal24/slovenija/dan-d-za-javne-usluzbence-to-pripravlja-ministrica-

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.06.2023 ob 1:26 Z albanko pa u malmarnost gost

        24ur/novice/slovenija/vucica-vznejevoljilo-vprasanje-slovenskega-novinarja-vmesala-se-je-tudi-pirc-musarjeva

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.06.2023 ob 12:42 vs gost

      Torej smo čez okno vrgli cca. 200 miljonov uspeha pa nobenega . A bo potrebna še kakšna analiza , študija za 50, 60 jurčkov ?

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2023 ob 22:12 Štef gost

        Ni večjih lopovov kot slovenski delodajalec, najprej ne morejo preživeti, dobijo državno pomoč potem si pa razdelijo 20mio,Magna je vrnila vse z obrestmi, SIJ pa išče luknje kako bi pokradli državo

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.06.2023 ob 13:09 gosta gost

      Nič ne bo ukinila, samo obvezno bo postalo. Ukinila bo samo za bedake.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.06.2023 ob 13:09 gost

      Nemčija je že v recesiji pa ni tam na vladi Golob. Keri je v Sloveniji podedoval 50 miljard dolga pa še 10 procentno inflacijo od največjega debila nesposobnega Janeza Janše. On je samo v dveh latih pridelal katastrofalno izgubo v državi da o njegovi 30 letni zgodovini v politiki ne govorimo. Totalni nesposobnež samo gobec ga je in to sovražno nastrojeni proti Slovencem keri mu ne ližejo smrdeče,,,,, dupe,,,.

      10 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2023 ob 16:31 Mafijska EU gost

        siol.net/novice/svet/javni-dolg-se-je-mocno-povecal-eu-potrebuje-spremenjena-fiskalna-pravila Zapravljanje, ropanje, utaja javnih financ, corupcija ... MAFIA

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.06.2023 ob 13:11 gost

      Nebodo ukinili ker potem oligarhi lobisti zdravstveni prijatelji Janeza Janše nebodo imeli žetve.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.06.2023 ob 10:18 gost

        düplin, daj potrudi se in skušaj napisati stavek v katerem neboš omenjal Janše ali janšizma. Tudi tvoji ti bodo za to hvaležni. Tolko reklame delaš za desnico, da bo kmalu prehitela svobodo. Malo razmisli, če imaš s čim. :))))))))

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.06.2023 ob 13:15 gost

      13:09,se ti vijdi ka si pravi kumrovški bebček,posebna šola,geli?

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.06.2023 ob 13:55 eden gost

      Ti ob 13:9 Vsak normalen človek vidi , da je ta vlada katastrofa . Pusti ti ta SDS , vprašaj ljudi okoli sebe , kaj si mislijo o uspehih in trdem delu te vlade . Drži pa ,da vsak , ki skrajno sovraži SDS vidi v tej vladi ,,,, uspeh ,,,, Ampak ta sedanja vlada nima drugega programa kot antijanša program in , a veš ta program ne plačuje lažje položnic .

      28 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.06.2023 ob 14:33 gost

      Ta vlada je edina kera je začela pucati drek kerega so v 30 letih pridelali vse vlade največ pa desni ekstremisti. Te vlade so bile najbolj nesposobne gnoji od gnojov. Najbolj delavna pa je bila vlada Janeza Drnovška. Kaj se pa tiče desnih pedrov in njihovega vodenja Slovenije pa sama žalost in poguba slovenskega naroda. Sramoto so nam delali na vsakem koraku na celotnem političnem parketu v svetu.

      5 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.06.2023 ob 14:39 gost

      Kaj te j.be , da tvoji nič ne delajo in ne vedo delat , ostale vlade so pa delale !!! Tvoja vlada grrrrrrrrrrr bo Slovenijo pognala v rafuzo !!!!!!!!!!komunistični šalabajzar ob14:33

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      15.06.2023 ob 14:57 j.v gost

      Od takega , ki postavi na oblast ,, brez ljudstva,, štab starih nelustriranih udbašev - komunajzerjev , ni za pričakovati poštene besede , ampak samo komunajzersko laž oziroma n.teg . A ne šef stare udbe , da mora biti tako ?

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.06.2023 ob 3:02 Ukinimo vlado gost

        finance/V-grafih-Slovenski-dolg-je-nominalno-zrasel-zvisala-se-je-tudi-njegova-cena 24ur/novice/slovenija/ministrica-bo-predstavila-predlog-novega-zakona-o-javnih-usluzbencih

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      15.06.2023 ob 16:41 gost

      SISTEM ODLOČANJA V JU -slovneni JE ZANIČ, PODEN !!!!!!!!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      15.06.2023 ob 16:43 gost

      TOti so stvarno fuknjeni do amena, saj ne vedo, kaj delajo, pojma nimajo.Pa koga sploh še lahko volimo v tej zafukani državi?

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      15.06.2023 ob 17:00 gost

      Nikogar ker so za en d.ek ....bomo imeli vsaj čisto vest in manj boleče bo !!! 16:43

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      15.06.2023 ob 17:03 gost

      Eden večji lopov kot drugi !!!!!!!!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      15.06.2023 ob 17:06 gost

      Golob, Musarca in vsi ostali politiki te vlade zapustite Slovenijo , ker jo boste uničili še tisto kar je dobrega ostalo !!!!!!!

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      15.06.2023 ob 17:31 gost

      Vsak dan ob istem šanku , v malem vsi pijanci , hazarderji in bleferji . Vsak dan so iste teme , da svet nov gradi , hvalijo se , da niso kot vsi , ki so zaspali in se usodo vdali . So pesniki brez rime , umetniki brez umetnine ..... Tako resnično .........

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      15.06.2023 ob 18:17 gost

      Dobro so naredili .Do januara bodo pustili zavarovalnicam da se bodo bogatili .Takoj ukiniti in naj se zavarovalnice hebejo

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      15.06.2023 ob 19:53 gost

      Lejko noč !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      15.06.2023 ob 22:33 gost

      Holob bo nam naredil ne milijardo ampak biljardo dolgov ce bo ostal do konca mandata.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      15.06.2023 ob 23:10 eva gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.