https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V Pomurju dominirata Jožef in Ana

 

Na spletni strani Statističnega urada RS smo preverili, katera so v Sloveniji najpogostejša imena glede na spol, regijo ipd. ter katera so bila najpogostejša imena lani rojenih otrok. Preverili smo tudi, katera imena dominirajo v pomurski regiji.


Najpogostejše slovensko moško ime je Franc, žensko pa Marija. V letu 2010 so največ moških novorojenčkov poimenovali Luka, med ženskimi imeni pa je prevladovala Eva.   

V Sloveniji največ Francev in Janezov ter Marij in An

Med deset najpogostejših moških imen v državi so se uvrstila naslednja imena: Franc, Janez, Anton, Ivan, Jožef, Andrej, Marko, Jože, Marjan in Peter. Lestvica desetih najpogostejših ženskih imen pa gre takole: Marija, Ana, Maja, Irena, Mojca, Mateja, Jožefa, Nataša, Nina in Barbara. V Sloveniji tako beležijo 29.028 Francev in 67.609 Marij.

V starejši slovenski generaciji prevladujeta imeni Franc in Marija.

V pomurski regiji je največ moškim ime Jožef – jih je kar 2693, najpogostejše žensko ime pa je Ana – število znaša 1831. Med najpogostejšimi imeni pa so še Franc, Štefan, Janez in Anton ter Terezija, Irena in Helena.

Najpogostejši priimek Novak, sledi Horvat

Pri nas se največ oseb piše Novak – kar 11.298 oseb, priimku pa po lestvici med najpogostejšimi desetimi sledijo: Horvat, Kovačič, Krajnc, Zupančič, Kovač, Potočnik, Mlakar, Vidmar in Kos. Najpogostejša kombinacija imena in priimka je po podatkih Statističnega urada RS Novak Franc za moškega in Horvat Marija za žensko, sledijo pa Horvat Franc, Krajnc Marija; Novak Janez, Potočnik Marija itd.

V leto 2010 je največ otrok dobilo ime Luka oz. Eva

Deset najpogostejših imen za rojene v letu 2010 se glasi: Luka (392), Eva (315); Nik, Lana; Žiga, Lara; Žan, Sara; Nejc, Nika; Jakob, Ana; Matic, Ema; Jan, Neža; Jaka, Zala; Filip, Maja. Redko pa so se med drugim pojavila naslednja imena: Aleš, Ambrož, Dorian, Emanuel, Krištof, Igor, Grega; pri deklicah pa Aleksandra, Aida, Dora, Gloria, Diana, Metka, Karla, Vesna itd.

Največ otrokom, rojenim v letu 2010, je ime Luka oz. Eva. 

Vir: SURS

Foto: SXC.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.