https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Te možnosti ima delavec, da ne pride na delo zaradi naravne nesreče

07.08.2023 ob 11:48  

Zaradi poplav, ki so v minulih dneh zajele celotno Slovenijo, mnogi ne morejo na delo, nekatera podjetja pa sploh ne obratujejo. Delovna zakonodaja za tovrstne primere daje več možnosti: odsotnost z dela zaradi višje sile ali zaradi posebnih okoliščin, čakanje na delo, letni dopust in neplačani dopust.

Marsikje delavci v teh dneh zaradi poplav niso mogli priti na delo bodisi so prišli, pa so zaradi nepredvidenih vremenskih razmer ali z njimi povezanih dogodkov oziroma okoliščin delovno mesto zapustili predčasno. Številni bodo odsotni tudi v prihodnjih dneh.

Skladno s tem so na ministrstvu za delo danes objavili pravice in obveznosti delavcev v primeru naravne nesreče.

Delovna zakonodaja, osrednji je zakon o delovnih razmerjih, predvideva za primere odsotnosti in nemožnosti opravljanja dela ter tudi za namen opravljanja drugega dela ali dela na drugem kraju več možnosti, so povedali.

Delavcem in delodajalcem so na področju odsotnosti z dela na voljo instituti odsotnost z dela zaradi višje sile; odsotnost z dela zaradi posebnih okoliščin (hujša nesreča, ki zadane delavca); čakanje na delo, ko delodajalec ne more zagotavljati dela; izraba letnega dopusta in neplačani dopust, so našteli.

Z vidika organizacije dela sta po njihovih navedbah pomembni predvsem možnost začasne spremembe vrste in kraja opravljanja dela oziroma odreditev drugega dela in dela na domu ter odreditev dodatnega dela v primerih naravne ali druge nesreče.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.08.2023 ob 12:49 Nedostopnost in zaprte ceste gost

      24ur.com/novice/slovenija/korosko-povezujejo-s-svetom-voda-se-umika-pojavljajo-se-plazovi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.08.2023 ob 14:43 ....... gost

      zakonske možnosti obstajajo, kaj pa pove budalasti bos firme, je pa druga stvar. Sirotinja delavec s pa naj z njim tožari na naših sodiščih????????????????????????????????????????? Ni šansv tej državi, saj je povezanost onih ta višjih preveč za malo sirotinjo, ki nima niti za odvetnika.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.08.2023 ob 17:11 ### gost

      Od kolego sem izvedo ,da so na poplavljenih območjih opazili brazilce z avtojami in prikapčenimi prikolicami kak šnofajo po vaseh če je kje kdo doma .Že so začeli pleniti .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.