https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dvakrat več začasne zadržanosti od dela zaradi nege otroka

11.09.2023 ob 6:05  

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zaznal znaten porast začasne zadržanosti od dela iz razloga nege otroka, ki se je lani v primerjavi s predhodnimi leti podvojila. Opozarjajo, da ni vse okužba oziroma nalezljiva bolezen, zaradi katere bi moral otrok ostati doma.

V praksi opažajo tudi, da starši pogosto naprošajo za odobritev začasne zadržanosti od dela zaradi nege otroka, ker "vrtci oziroma šole pogosto zavračajo vključenost otroka v vzgojno izobraževalno ustanovo že zaradi manjših zdravstvenih težav, tako rekoč že tudi takrat, ko otrok zgolj smrka", so objavili na spletni strani.

Predvidevajo, da je vzrok temu tudi strah pred okužbo z novim koronavirusom, ki jo je sicer treba resno obravnavati z vsemi preventivnimi ukrepi, a ni vse okužba, zaradi katere bi moral otrok ostati doma.

"Ko otrok ne gre v vrtec oziroma šolo, tudi starši ne morejo na delo, kar predstavlja nevšečnosti tako zanje kot tudi za njihove delodajalce, obenem pa je tudi otrok prikrajšan za program, ki ga v ustanovi zamuja. S tem se povečuje pritisk na pediatre, da staršu odobrijo začasno zadržanost od dela zaradi nege, čeprav za to po oceni pediatra glede na zdravstveno stanje otroka ni vedno potrebno," so zapisali v ZZZS.

V sekciji za primarno pediatrijo v okviru Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu so zato izdali strokovne smernice vključenosti otrok v vrtec oziroma šolo ob upoštevanju njihovega zdravstvenega stanja.

Otrok lahko obiskuje šolo ali vrtec, če malo smrka, včasih pokašlja in nima vročine ter če ima po spanju v očeh malo izcedka. Vrtec ali šolo lahko obiskuje tudi, če je slabo spal, ampak ga nič ne boli in nima vročine ter če ga malo boli glava ali trebuh. Pouka se lahko udeleži tudi če je dobil antibiotik in je že več kot en dan brez težav, ima na koži izpuščaj, ki ga ne srbi in je ves čas enak ali če so njegove norice že vse suhe, so zapisali v smernicah.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2023 ob 9:39 gost

      Ta vlada bo pokopala slovensko zdravstvo! Totalno brez vizije, odločajo birokrati in lobiji, prodajajo socializem, kar smo že poskusili in NE deluje! Čakalne vrste bodo daljše, kader še bolj izgorel in oskrba bo slabša. Obupno, da to delajo načrtno.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2023 ob 16:40 kilonja gost

        Pa saj so poizkusili zmanjšati čakalne vrste in ? Popušili, Loredan pa na smetišče zgodovine. Zakaj ? Zato ker so navadni populisti, govorijo ljudem kar ljudje želijo slišati, , dejansko pa nimajo rešitev za te populizme v praksi . Pojma nimajo .

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2023 ob 10:01 gost

      Slovensko zdravstvo je pokopal Janez Janša v 30 letih samostojnosti Slovenije. Kajti prav njegova vlad je začela izdajati koncesije za porivat zdravstvo. Zato neserite hlapci SDS gdo je v državo kaj zavozil.

      9 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2023 ob 10:59 Cuveni gost

        Kaj ti pišeš tele eno butasto, če ne bilo koncesionarjev, na primarni ravni se zdravstvo popolnoma sasuje, privat zdravniki delajo 2 krat več kot zdravniki v zdravstvenih domovih. Pa še nekaj Avstrija ima naj bolj urejeno zdravstvo, pa imajo več kot 50% privat zdravnikov. Ja vse je Janša kriv v tej Sloveniji, a ne vidiš dobro ali zelo slabo slišiš kaj dela ta Golobova Vlada z Komunisti, toliko škode še ni naredila nobena Vlada.

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.09.2023 ob 8:41 X gost

        Se strinjam. Koncesije so talali kar povprek. V tujini verjetno nebii slo kar takoce se tko radi primerjamo. Bitencu se lahmo samo smeji. Zdravstvo tonr globje in globje. Kskorkoli pa za vsr pa veeno ni kriv Golob. Mnogi imajo ocitno spomin zlate ribice.

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2023 ob 10:23 gost

      A ti drugi si bebček že od rojstva,ali si postal tak ker oče ni opravil svoje vloge pri tebi,oh ti bebček maloumni.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.09.2023 ob 10:32 Državljan gost

      Kakšno zdravstvo in koliko čakalnih vrst je bilo v bivši državi??? Koliko je premanjkovalo zdravstvenega osebja??

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2023 ob 16:37 kilonja gost

        V zadnjih 30 letih se je sicer življenjska doba prebivalcev povišala za devet let, najdlje pa živijo na zahodu države, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs)....podatek iz leta 2018 ;) .

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2023 ob 16:34 kilonja gost

      Svetovna laž...vrtci oziroma šole pogosto zavračajo vključenost otroka v vzgojno izobraževalno ustanovo že zaradi manjših zdravstvenih težav, tako rekoč že tudi takrat, ko otrok zgolj smrka", ...ravno obratno, vsakega bolnega otroka lahko pripelješ v šolo, potem pa je čez 5 dni pol razreda doma in posledično tudi starši . Ne manipulirajte, tudi večina staršev manipulira, da bolnemu otroku sirup za zbijanje temperature in ga fliknejo v šolo . Ravno to je problem, ne pa da ne bi dovolili bolnemu otroku v šolo .

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.09.2023 ob 17:58 gost

      Gost Kilonja,zakaj pa primanjkuje zdravstvenega kadra?

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2023 ob 19:03 kilonja gost

        Plače plače...kelnarca v malo bolje plačani gostilni dobi skoraj isto plačo kot medicinska sestra, odgovornost med eno in drugo službo je pa zelo velika .

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2023 ob 19:41 Kam to ide gost

        Pa po tvoje te kelnarca naj 100e dobi ali ka? Ovi pa te ne motijo ka za 15 000 e mesecno nanc nic ne delajo

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.09.2023 ob 19:09 kilonja gost

      Predlagam da se zdravstvo popolnoma privatizira, itak se nikomur ne da dva tedna čakati na preiskavo pa raje plačate . Plačajte še zdravstveni kader pošteno . Avtomehaniku plačam za celo uro 30-40 €, dela ima dejansko pri malem servisu 20-25 minut, jaz bi tudi rad za za 20 minut dela pokasiral 20 € . Ne pa da dobivam jugovički solidarnostni prispevek .

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.09.2023 ob 21:09 Državljan gost

      Gost Kilonja,v bivši državi ni bilo vse slabo,zdravstvenega kadra je bilo dovolj,plače tudi dobre. GOST Kilonja,saj tudi drugih poklicev manjka,kaj jih v bivši državi ni.Naši državljani pa množično na delo v Avstrijo.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2023 ob 23:18 kilonja gost

        Veš kako je šele SHS bilo fajn,pa v avstroogrski ? Zajebavam se,boli.me klinec za tvojo justradijo,jaz gledam na jutri na pa 35 let nazaj,kako je fajn bio v jugi se pa sam okusal,makedam sredi mest,kanalizacija klinec 80 tih mokre sanje,pa stooenka,rezervni Merđo:)) glavno da so bili čiki ,pa pivo v gostilni pri kapiji,pa še v službi par litrov vina👍

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.09.2023 ob 23:14 kilonja gost

      Mene nič ne moti placa kelnarce,mene moti moja,ki je prenizka na pram kelnarci,razumes ali ti po goričko napišem?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.10.2023 ob 5:26 MaJa gost

      A nega otroka pa ni delo? To je najlepše in najbolj posvečeno delo na zemeljski obli. Da ne govorimo o tem, da je to najbolj smiselno delo, da zagotavljamo življenje in obstoj. A seveda premalo cenjeno in neplačano.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.