https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pomen bralne pismenosti in bralne kulture

10.09.2023 ob 7:00  

Ministrstvo za kulturo že od leta 2018 sodeluje pri organizaciji Nacionalnega meseca skupnega branja. Le ta letos poteka med 8. septembrom in 8. oktobrom ter opozarjal na pomen bralne pismenosti in bralne kulture. 

Letošnji Nacionalni mesec skupnega branja poteka tudi v luči pomembnih mejnikov knjižne kulture. Slovenija bo namreč oktobra častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu, aprila 2024 pa častna gostja bolonjskega knjižnega sejma otroške in mladinske literature.

Ob tej priložnosti Ministrstvo za kulturo izreka zahvalo vsem tistim, ki dnevno skrbite za skupno, skupnostno in medgeneracijsko branje: staršem, vzgojiteljicam in vzgojiteljem v vrtcih ter učiteljicam in učiteljem v osnovnih šolah, profesoricam in profesorjem v srednjih šolah ter strokovnim delavcem in delavkam v šolskih in splošnih knjižnicah, ki vse generacije vabijo v bogat svet knjig in branja.

Med 8. septembrom, mednarodnim dnem pismenosti, in 8. oktobrom vas vabimo, da se udeležite številnih dogodkov in dejavnosti v sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja 2023.

Ministrica Asta Vrečko: za otrokove korake v svet branja poskrbijo starši

Pri organizaciji Nacionalnega meseca skupnega branja od leta 2018 sodeluje tudi ministrstvo za kulturo. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v nagovoru spomnila, da za prve otrokove korake v svet branja poskrbijo starši, pozneje pa imajo to vlogo vzgojitelji in pedagogi v vrtcih in šolah, opozorila je tudi na pomen šolskih knjižnic.

Na ministrstvu se zavedajo pomembne vloge pri ustvarjanju pogojev za skupno branje, "da bi čas za branje imeli vsi; da skrbimo za dostop do bogastva literature, ne glede na socialni status; da skozi literaturo in naše delovanje gradimo vključujočo družbo", je še dejala Asta Vrečko in ob tem spomnila, da bo prihodnji mesec Slovenija častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu, naslednje leto pa častna gostja bolonjskega sejma otroške in mladinske literature.

Minister Felda: z branjem bolje razumemo svet

»Ljubezen do branja ni samo osnova za pridobivanje kakovostne izobrazbe, je osnova za boljše razumevanje vseh vidikov našega življenja. V zadovoljstvo mi je, da Projekt Nacionalni mesec skupnega branja ne le vztraja, pač pa vsako leto postaja obsežnejši in odkriva nove možnosti, ki nas opominjajo, kako z branjem lahko svoje življenje in družbo bogatimo na najrazličnejše načine. Z branjem bolje razumemo svet in to je v marsikdaj neobvladljivo hitrem tempu sodobnega časa vrlina, ki jo še kako potrebujemo,« je z mislijo pričetek letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja pospremil minister za vzgojo in izobraževanje, dr. Darjo Felda.

Letošnji Nacionalni mesec skupnega branja poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2023 ob 20:51 kaplar gost

      Pomen bralne pismenosti in bralne kulture, ne nas jebat, imamo mobitel, smo mobilni, imamo pametni telefon, ni nam potrebno rabiti glave !! Kaj bi še radi ?

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.