https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na razgovoru za službo: Imate družino in otroke?

13.09.2023 ob 11:50  

Iskalka zaposlitve, ki so jo v državni ustanovi na razgovoru za službo med drugim vprašali tudi, ali ima družino in otroke, je Zagovorniku načela enakosti prijavila diskriminatorno obravnavo. Ta je potrdil, da so ji zastavili vprašanje o družinskem življenju, ki ga po zakonu o delovnih razmerjih ni dovoljeno postaviti.

Pri Zagovorniku so v sporočilu za javnost pojasnili, da postavljanje tovrstnih vprašanj v okviru zaposlitvenih postopkov pomeni diskriminacijo na podlagi osebnih okoliščin starševstva in družinskega stanja.

Prijaviteljica diskriminacije je Zagovorniku povedala, da sta ji na razgovoru za službo direktorica ustanove in druga uslužbenka postavili tudi vprašanje o njenem družinskem statusu. Kot je navedla, jo je direktorica vprašala, ali ima družino, otroke, saj to vpliva na delo in bolniške odsotnosti. Kandidatka je odgovorila, da so to nelagodna vprašanja in da ni vajena diskriminatornih vprašanj ter da zmore opravljati delo, za katerega se je prijavila na razpis. Direktorica je zatem vprašanje kljub temu ponovila.

V postopku ugotavljanja diskriminacije sta direktorica in uslužbenka, ki sta vodili zaposlitveni razgovor, v bistvenem potrdili navedbe iz prijave diskriminacije, je sporočil Zagovornik.

V odločbi je Zagovornik pojasnil, da je po 28. členu zakona o delovnih razmerjih v zaposlitvenih postopkih izrecno prepovedano zahtevati podatke o družinskem oziroma zakonskem stanu, nosečnosti, načrtovanju družine oziroma druge podatke, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.

Direktorica in uslužbenka državne ustanove sta v postopku povedali, da vprašanje o otrocih in družini ni bilo postavljeno z namenom preverbe izpolnjevanja pogojev za zaposlitev. To pomeni, da vprašanje ni bilo v neposredni zvezi z delovnim razmerjem, kot bi moralo biti, da bi lahko rekli, da ga je direktorica postavila upravičeno.

Zagovornik je zato ugotovil diskriminacijo na podlagi osebnih okoliščin starševstva in družinskega stanja. Po zakonu o varstvu pred diskriminacijo je enaka obravnava ne glede na osebne okoliščine zagotovljena tudi pri zaposlovanju in delu, je še dodal Zagovornik.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2023 ob 18:45 prutikon gost

      in kak je bilo dalje? je zagovornik dal lkazen firmi ali kaj? je morala kandidatka znova na razgovor ali kaj? članek brez repa i glave, še posebej kar se tiče govora zagovornika, ki se itak ppožvižga na vse.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2023 ob 21:54 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.09.2023 ob 19:28 tou sam ge gost

      zakaj delodajalec ne bi smel kadidata-kandidatko vprašati če ima otroke in družino, a smo v tej državi ratali povsem blesavi

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2023 ob 21:36 Mirko 55 gost

        Delodajalca more zanimati delo, šola, izkusnje..vse kar je povezano z delom. Vse drugo neje stvar sluzbe

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.09.2023 ob 19:37 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      NIKOLI,NIKOLI,NIKDAR ,NE VZEMITE BABE,SAMO MOŠKEGA,TA BO DELAL,BABA JE DNO.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.09.2023 ob 19:42 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      ŠE ENO,NIKOLI V GOSPODARSTVU NE ZAPOSLITE MEDICINSKEGA BRATA,NIKOLI,NIKOLI.....

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.