https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pomeni več sončnih elektrarn na strehah tudi več požarov?

13.09.2023 ob 12:45  

Več sončnih elektrarn na strehah pomeni tudi več požarov. Fotovoltaični sistemi lahko povečajo verjetnost vžiga in omogočijo širjenje požara po strehi, opozarjajo strokovnjaki iz Zavodu za gradbeništvo Slovenije.

Na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG) so predstavili izsledke raziskave, ki jo je opravil Jens Steemann Kristensen lani poleti na Univerzi v Edinburgu v Veliki Britaniji, na temo požarna varnost v povezavi s fotovoltaičnimi paneli.

Analiza je pokazala, da je letno na gigavat inštalirane moči sončnih elektrarn 29 požarov. Kar 51 odstotkov požarov, povezanih s fotovoltaičnim sistemom, pa je povzročila okvara ene od električnih komponent. Najpogostejši viri vžiga so bili inverterji, priključki in izolatorji. Pri vseh komponentah nepravilnosti pri vgradnji pogosto povzročijo poškodbo ali okvaro, zato pozneje pride do požara. Preostalih 49 odstotkov požarov je povzročila neznana komponenta ali vir vžiga, ki ni bil povezan s solarnim sistemom. 

Paneli lahko pospešijo širjenje požara

Solarni sistemi lahko tudi spremenijo dinamiko požara in olajšajo širjenje plamena. »Sistem ne sme biti oproščen odgovornosti za širjenje požara, čeprav ni prvotni vzrok požara,« pišejo v ZAG.

Poskusi so pokazali, da se lahko na strešnih membranah s paneli požar širi, če sončnih panelov ni, pa ne. Širjenje je navadno omejeno na območje pod paneli, kar dodatno potrjuje, da paneli omogočijo in pospešujejo širjenje požara. Obstaja tudi kritična višina vrzeli med paneli in gorljivo zgornjo plastjo strehe. Če so paneli nameščeni dovolj daleč od strehe, ne omogočijo širjenja požara. Razlika v namestitvi je lahko le nekaj centimetrov. Poleg tega nagnjeni paneli omogočijo hitrejše širjenje požara pod njimi.

Požarna varnost

Pomembni izzivi, povezani s požarno varnostjo fotovoltaik, sprožajo pomisleke o načrtu REPowerEU. Cilj načrta je podvojitev zdajšnjih zmogljivosti na 320 gigavatov fotovoltaik do leta 2025 in na približno 600 gigavatov do leta 2030.

Študija o pogostosti požarov je bila večinoma podprta s podatki iz Italije v letih od 2009 do 2015. Preprosto množenje prinese po besedah ZAG grobo oceno, da bo leta 2025 v EU 9.280 požarov, povezanih s fotovoltaiko, leta 2030 pa 17.400 takšnih požarov.

Potrebni so raziskave požarov, povezanih s fotovoltaičnimi sistemi, in novi standardi v zvezi s požarno varnostjo fotovoltaičnih naprav, kar je treba takoj financirati, piše časnik Finance. 

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2023 ob 12:53 gost

      Bo dobro za razmislit če......

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2023 ob 21:54 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.09.2023 ob 13:29 gost

      Jebeš streho glavno da so električne panele na strehi. Da si sam pri delaš elektriko.

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.09.2023 ob 13:59 Karel K. gost

      Saj so rekli, da je temu kmetu blizu Ljubljane zagorelo na strehi, ker se je bunil proiti Golobovi vladi v Ljubljani, mar ne!

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.09.2023 ob 14:07 Ddddd gost

      Kake so te sočne elektrarne?🤣🤣

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.09.2023 ob 17:38 Đinđer gost

      Te pa vec nemo mogli praviti : ziher je bil pozigalec 😔😔🫣

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.09.2023 ob 4:51 Marko gost

      Pri sosedah Avstricih tudi delajo solarne celica pa je kvaliteta kablov dosti bolj kvalitetna juho je pa jugo šparaj pri materialu ceno pa Nani zato pa pride do pozara

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.