https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Rdeči križ začel z izplačilom petih milijonov evrov prizadetim v nedavnih poplavah

14.09.2023 ob 6:05  

Rdeči križ Slovenije je prizadetim v neurjih v ponedeljek že izplačal 500 tisoč evrov pomoči, včeraj pa je začel z izplačevanjem dodatnih pet milijonov evrov, ki so jih prejeli s strani Vlade RS in so namenjena pomoči tistim, ki so jih prizadele nedavne poplave, so sporočili.

Vlada RS je iz naslova neurij trem humanitarnim organizacijam – Evangeličanski humanitarni organizaciji Podpornica, Slovenski karitas in Rdečemu križu Slovenije, razdelila 1,1 milijona evrov, vse tri organizacije pa so skupno prejele 970 vlog. 

Vlada je sredstva dodelila po prvi oceni škode, končni znesek škodnih zahtevkov po prejemu in pregledu vseh vlog pa je presegal odobrena sredstva, zato so morali dodelitev sredstev ustrezno prilagoditi oziroma zneske proporcionalno znižati.

Pri Rdečem križu Slovenije so odprli tudi klicni center, ki je na številki 031 500 900 dosegljiv od ponedeljka do petka, med 10. in 16. uro in kjer lahko ljudje dobijo vse potrebne informacije in pojasnila v zvezi z izplačevanjem finančnih sredstev.

Včeraj pa so pri Rdečem križu Slovenije začeli z razdeljevanjem 5 milijonov evrov (od skupno desetih), ki jih je Vlada RS za prizadete v poplavah namenila Slovenski karitas in Rdečemu križu Slovenije. Datum izplačevanja sredstev se je zamaknil za en dan, saj je bil obseg škode manjši od prvotno ocenjenega, zato so zneske pomoči proporcionalno povečali, kar pa je terjalo dodatno delo in usklajevanje.

Od skupno približno 8.500 vlog, ki so jih prejeli na obeh humanitarnih organizacijah, so včeraj pri Rdečem križu Slovenije sredstva razdelili med približno 3.926 upravičencev. Novi zneski, ki jih bodo izplačali so:

  • izplačilo v višini 4.521,28 evra za prvo stopnjo je bilo upravičenih 61 gospodinjstev,
  • 1.363 upravičencev bo prejelo izplačilo v višini 2.260,64 evra za drugo stopnjo škode in
  • za tretjo, nespremenjeno stopnjo, bo izplačilo v višini 500 evrov prejelo 2.502 gospodinjstvi.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.09.2023 ob 12:05 gost

      samo prizadetim.....kaj pa ostali v naši ljubi Sloveniji: 220 Eur dobi vsak odrasli s stalnim prebivališčem v Avstriji, otroci pa 110 eur. Avgusta smo dobili 300 eur pomoči na gospodinjstvo zaradi podražitev od dežele Koroške!? V Slo pa samo NVO, mi navadni pa itak O, ziro, nula!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.09.2023 ob 14:12 gost

      Poročila iz terena pravijo, da so poplavljena območja tik pred humanitarno katastrofo. Ljudje so obupani. Vladni politiki so se umaknili takoj, ko ni bilo več kamer. Zdaj gre za drugorazredno temo. Ljudje nimajo pojma na koga se obrniti, še uradniki so zaradi manka navodil obupani.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.