https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z jesenskim enakonočjem se začenja koledarska jesen

23.09.2023 ob 6:05  

Poletje se bo danes poslovilo. Z jesenskim enakonočjem se bo ob 08:51 začela koledarska jesen. Dnevi se bodo tako še naprej krajšali, noči pa daljšale.

Enakonočje ali ekvinokcij je čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Do pojava pride dvakrat letno, in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni. Z jesenskim enakonočjem se bo dan začel krajšati, noč pa postajati vse daljša. 

Kakšni bodo prvi jesenski dnevi?

Začetek koledarske jeseni bo deževen, se bo pa že prihodnji teden jesen nadaljevala z lepim vremenom. Naslednji teden bo še nekaj toplih dni z najvišjo temperaturo po nižinah okrog 25 stopinj.

Danes bo pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, pogosteje v vzhodni Sloveniji. V zahodnih krajih bodo tudi posamezne nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem popoldne ali zvečer šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

Ponoči bo dež od severozahoda večinoma ponehal.

Jutri dopoldne bo v zahodnih krajih delno jasno, drugod pa bo oblačno. Od vzhoda bo dopoldne spet začelo deževati. V zahodni polovici Slovenije bodo padavine manj verjetne, se bo pa pooblačilo. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem do 15, najvišje dnevne od 13 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija,navaja Arso. 

Seveda ima tudi ta letni čas številne čare, kot so jesenske barve, nabiranje kostanjev, gobarjenje, martinovanje ter številne druge. Je tudi čas jesenskih selitev ptic ter obdobje obiranja pridelka s polj, vrtov in sadovnjakov.

Poznamo meteorološko in astronomsko oz. koledarsko jesen. Meteorološka jesen obsega september, oktober in november. Astronomska oz. koledarska jesen pa se začne ob jesenskem enakonočju in traja vse do začetka zime. Slednja se bo začela 21. decembra s Sončevim obratom ali zimskim solsticijem, ko bo dan najkrajši, noč pa najdaljša.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2023 ob 7:20 gost

      Jeseni se najbolj veselijo gozdni plenilci keri vse pokradejo kar ponuja gozd v jesen gobe, kostanje itd. Potem pa to veselo prodajajo.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2023 ob 7:22 gost

      Ja to imaš prav pa to niso romi keri kradejo. So ljudje keri imajo prevac časa in so brez kulture. Kako bi se le počutili če bi njim negdo vse v gozdu pokradel in prodal.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.09.2023 ob 7:27 gost

      Ge San že ednuga z puško poteral. Punne korble mojij gob si je štel prisvojiti. Vrgel je korble pa skocu na becikel kak vrag. Letu je bole kak moj strel keruga San v zrak pustu.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.09.2023 ob 7:27 gost

      MIZA PONUJA !!!7:22

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.09.2023 ob 8:06 gost

      Miza ne ponuja nič če ti virt ne dovoli.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.09.2023 ob 9:24 gost

      8:6 Bilo nekdaj , časi so drugačni !

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.09.2023 ob 10:14 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Spravil sem se v seanso,krompir je,delam,nič mi ne manjka,pastir mojih pokošenih senožatov je z mano,nič mi ne manjka.....

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.09.2023 ob 10:18 gost

      Lendavski pa ti pimpeka sploh imaš ali si pola , pola ! Samo vprašam

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.09.2023 ob 10:26 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Lepo,da si vprašal,pol svojih zmogljivosti trošim na tvoji,pa ne bom več,želi me celega.....brišem na levo.....

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.09.2023 ob 11:08 gost

      Kam na levo v svojo celico na zaprtem oddelku v Hrastovcu?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.09.2023 ob 14:54 ..... gost

      so penzionerji s dvema, tremi pokojninami in kljub temu še hodijo krast v gozdove, da ukradeno naprej prodajajo, to prodano a drugi prevaranti še naprej prodajo. Preprodajalci pa so ljudje, ki delajo v javnih službah, ko bi prvi morali povedati, ne lopovstvu.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.