https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Predaja naziva častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu

22.10.2023 ob 18:25  

V okviru Frankfurtskega knjižnega sejma je Slovenija kot častna gostja pet dni slavila živahno ustvarjalnost svoje kulturne in literarne scene, tako na razstavišču kot v mestu Frankfurt. Danes popoldan je ob koncu sejma vlogo gostovanja slovesno predala Italiji, ki bo častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma prihodnje leto.

Slovesnosti so se med drugim udeležili Katja Stergar, direktorica Javne agencije za knjigo (JAK), Mauro Mazza, posebni predstavnik italijanske vlade za projekt častnega gosta Italije, s posnetkom se je oglasila italijanska pisateljica Ilaria Tuti. Glavni del dogodka pa je bil pogovor s slovenskim pisateljem Dušanom Jelinčičem. Dogodek je zaokrožil glasbeni vložek priznane italijanske violinistke Francesce Dego.

Častna gostja Slovenija je potegnila pozitiven zaključek

Katja Stergar je ob predaji častnega gostovanja povedala: »Zelo se veselimo, da smo slovensko kulturo nemški in mednarodni publiki predstavili v tako bogatem programu. Sodelovati v projektu častnega gostovanja je enako, kot bi se vsaj eno leto vozil na vlakcu smrti. V skoraj istem trenutku si vznemirjen in srečen, v naslednjem trenutku ne veš več, če boš preživel. A na tem vlakcu nikoli nisi sam, vedno je nekje neka roka, ki ti pomaga, beseda, ki te bodri, in nasmeh nekoga, ki te ima rad. Tako paviljon kot vsi dogodki z avtorji in drugimi nastopajočimi na sejmu in v mestu so poželi veliko zanimanja. A vseeno z veseljem častno gostovanje danes predajam v roke naši sosedi, Italiji. Saj vem, da se bo zaradi slovenske manjšine v Italiji naša zgodba tudi drugo leto še nadaljevala.«

Predaja v Italijo

S predajo gostujočih vlog sta v ospredju italijanska književnost in kultura. Mauro Mazza je dejal: »Naši državi sta geografsko blizu, kar je tudi kulturna bližina, tudi v lepoti njune raznolikosti. Ta dogodek nam je dal priložnost, da proslavimo vrednost bližine v imenu literature.« 36 let po prvem nastopu države kot častne gostje bo Italija na frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2024 predstavila svojo literaturo in kulturo pod geslom "Ukoreninjeni v prihodnosti". Dogodki, razstave in koncerti so načrtovani tudi v Frankfurtu in po vsej Nemčiji.

Pozitivni odmevi javnosti

Odkar je Slovenija oktobra 2022 prevzela gostovanje od Španije, so se slovenski avtorji, pesniki, filozofi, umetniki in glasbeniki s svojimi deli predstavili na številnih dogodkih v nemško govorečih državah. Skupno je bilo od začetka projekta častni gost izdanih okoli 100 novih knjig v nemščini in številni naslovi v drugih evropskih jezikih. Mednarodna razstava Knjige o Sloveniji, ki je bila na ogled na sejmu, je obsegala okoli 400 naslovov. Paviljon na sejmu se je z več kot 70 dogodki z avtorji, pesniki in misleci iz slovenskega in mednarodnega literarnega sveta izkazal kot absolutna atrakcija za obiskovalce sejma. Paviljon z dvema avditorijema v obliki satov in trajnostno zastavljeno arhitekturo v razstavišče ni prinesel le gesla častnega gosta »Satovje besed«, temveč tudi slovensko pokrajino in igrivost. V času sejma so se v mestu Frankfurt zvrstila tudi številna branja, filozofske debate, razstave, ki bodo trajale še do pomladi, in ekskluzivni koncert zasedbe Laibach.

Foto: Sabine Felber.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2023 ob 19:10 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.10.2023 ob 19:59 Karel K. gost

      Žižek, Musarjeva in Vrečko so s svojimi nastopi dali Sloveniji kot častni gostji, negativen pečat, do dramotnega. Tu so bili razumni ljudje in so znali brati njihove misli tudi med vrsticami in so jih razkrinkali v smislu, kakšne svetovnonazorske poglede imajo. Zaman se zdaj piše velikopotezno o uspehu ub častnosti. Ta titoistična prevara na vsakem koraku, ko se hočće polom spremeniti v uspeh ne bo vžgala niti pri nas Prekmurcih niti na območju ostale Slovenije.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.