https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Premier Golob ob dnevu reformacije: »Kultura je nosilni steber nacionalne suverenosti«

31.10.2023 ob 17:00  

Premier Robert Golob je v poslanici ob dnevu reformacije poudaril, da je reformacija utrla pot slovenskemu jeziku, kulturi in narodni samobitnosti.

"Pred pol tisočletja je duh reformacije preplavil Evropo in ustvaril temelje novega družbenega razvoja. V ospredje je postavil človeka kot posameznika in njegovo svobodno voljo ter predlagal drugačen, nedogmatičen, predvsem pa pristen in iskren odnos do vere. Bistveno sporočilo reformacijskega gibanja je bilo strnjeno v temeljne zahteve: da se reformirata cerkev in posvetna oblast, čemur mora slediti prenova duhovnega življenja, posameznik pa naj svobodno presoja o družbenih vrednotah, poišče lastno pot do boga in si suvereno oblikuje življenje v družbeni skupnosti, ne da bi ga pri tem ovirali cerkvena dogma in posvetna diktatura. Podobna vprašanja si postavljamo še danes, najsi gre za vključevanje in strpnost do drugih, človekove pravice v času nasilja, zlasti pa vprašanja o pomenu kulture naroda in kulturnega ustvarjanja v času cenzur in vojn.

Reformacija je utrla pot slovenskemu jeziku, kulturi in narodni samobitnosti. Uvrstila nas je med narode, ki svoje misli in znanje zapisujejo v lastnem knjižnem jeziku ter razvijajo kulturno bogastvo, ki ga od leta 1550 pooseblja v slovenskem jeziku zapisana knjiga. Pogum Primoža Trubarja, Jurija Dalmatina, Sebastjana Krelja, Adama Bohoriča in drugih je moč slovenske besede vtkal v zapise in knjižne opuse, ki danes odpirajo poti novim kulturnim ustvarjalkam in ustvarjalcem. Kot narod in mislečo skupnost nas opredeljuje ljubezen do kulture, knjige in našega jezika.

Slovenska knjiga je temelj naše rasti v odgovorno družbo, temelječo na znanju, strpnosti in spoštovanju. To smo nedavno pokazali na 75. Frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer je bila Slovenija častna gostja. Z bogatim programom smo predstavili slovensko ustvarjalnost, intelektualno misel in pomen književnosti v naši kolektivni zavesti. Na pomen knjige v kontekstu vojne je v Frankfurtu opozoril tudi Slavoj Žižek, ki pravi, da so danes knjige potrebne bolj kot kadarkoli, saj "brez njih ni rešitve za grozljivo vojno v Gazi," je dejal predsednik vlade dr. Robert Golob in dodal, da naj Slovence ob današnjem prazniku spremljata knjiga in z njo misel, da sta vednost in kultura nosilna stebra nacionalne suverenosti, družbene solidarnosti, odprtosti in posameznikove svobode.

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2023 ob 20:21 gost

      Da sta vednost in kultura nosilna stebra nacionalne suverenosti ....daj golob ti boš nekomu pridigal , v roke se vzami pa se obnašaj kot se za človeka spodobi , sicer pa bla , bla bla

      17 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 21:29 Štef gost

        Šiptarja pa nagnati iz Slovenije, njegovi rojaki lahko ostanejo ker so delovni in pošteni, Janša jim samo blati ime m

        7 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 0:46 Markojca gost

        Pernati holobar, uredi se in operi lase!!! Glede tega je domobranec daleč pred tabo.

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.11.2023 ob 1:41 Karel K. gost

      Potem je bil oče od Janše domobranec šiptarske-albanske narodnosti, ali kako to mislite vsi kateri mu pripenjate, da je Jnaša šiptar. Ali mu to pripenjate na temelju njegovega izgleda ali pa je to še ena od vaših modelov diskreditacije človeka. Dajte razložite, da bomo tudi ostali vedeli za te Janševe družinske-rodbinske štorije. Kako to, da ne problematizirate Kučanove madžarske korenine in mu te korenine pripisujete kot negativne, kot to delate pri Janši. Samo vas sprašujem, da bi to enkrat za vselej razčistili.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 5:43 Markojca gost

        Jes poven ka izgleda kak opica - majmun. Pernate holobar pa se naj zrikta pa operej lase.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 8:01 gost

        Karel škoda časa in truda za takšne bedake , ki pišejo negativne stvari za Janšo .Najprej na pogledajo kaj sami so , najprej naj počistijo pred svojim pragom , nato se lotijo drugega .To so negativci, ki ne vedo kaj bi sami sabo in to jeze , bez izražajo na nekom , na portalu , v realnosti so pa posranci in ničvredneži . Ognit se komentarja , ker takšen podleš ne odneha 1:41

        13 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 8:17 Karel K. gost

        Človek, če te sploh lahko tako naslovim, saj naj bi bilo človeško bitje razumno in inteligentno, ti pa nisi kar si pokazal s tem svojim zmazkom. Ti sploh razumeš vsebino, ali sploh obvladaš slovenski jezik. Kje sem jaz tu sploh kaj napisal slabega o Janši. Jaz sem postavil vprašanje komentatorju 21.29, naj meni in vsem razloži, kako on ocenjuje ali je prišel do podatka, da je Janša šiptar. Saj te pa jaz ne ženem, da zapravljaš svoj čas za mene, saj ti rabiš čas, da se rešiš iz objema analfabeta in se naučiš brati in razumeti kaj prebereš. Ti si dejansko sam sebe opisal v tem svojem zmazku, bedak. Upam, da boš vprašal koga ob sebi, da ti razloži vsebino in se mi boš na tem portalu javno opravičil za to žalitev.

        2 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 16:22 123 gost

        Markojca če ne veš brati ni čudno saj slika goloba je stara, sedaj je druga frizura, ti pa se mogoče tedensko štuširaš

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 16:37 Toporišič gost

        Karel, malo bolj se potrudi! Koga ali česa (rodilnik) ne problematizirate? … Kučanovih madžarskih korenin …

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.11.2023 ob 1:49 Karel K. gost

      Joj Golob, ti boš pridigal o kulturi knjige in kulturi obnašanja v javnosti, ki se ne znaš obnašati kot se spodobi za civiliziranega človeka. Za tebe so vsi tisti akteri ne mislijo s tvojo glavo sovražniki. Ni nobeno presenečenje, da za primer daješ Žižeka, filozofa kateri nekaj blebeta in ga neka umsko urejena publika v svetovnem merilu sploh ne želi poslušati. V Franfurstu je s svojim nastopom zakuhal škandal, kot ti s svojim nastopom v Bruslju, ko si se havlil, da si veliki podjetnik in energetski strokovnjak, tega pa ne poveš. V Sloveniji je potrebno izpeljati reformacijo kot jo je izpeljal Luter, da se bo slovenski narod rešil vas titoistov kot je bila takrat Lutrova namera, da se reši človeštvo takratnih tebi podobnih katoliških farjev in razuzdancev, kateri so tako kot ti danes v svojo korist vse pobrali od revežev, da so se oni s svojo privilegirano srenjo lahko mastili in izvajali svoje orgije.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 9:43 AJAJAJAJAJ gost

        Karel K.- potrebno se je rešiti predvsem IVANA JANUZAJA JANSHE - MALEGA ORBANA, KUMROVŠKEGA UČENCA. Kolikor gorja je naredil slovenskemu ljudstvu on, ni naredil nobeden zunanji sovražnik. To, kar je naredila njegova sekta SĐS bomo čutili še leta in leta. In težko se bomo pobrali. Ampak nekatere ovčke tega pač nočete priznati. Prej si priznate, lažje vam bo.

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 16:25 Geza gost

        To vedo vsi da je Janša da je eden od staršev Hrvat drugi pa iz gnjilan kar pa je Kosovo

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.11.2023 ob 8:01 ko se golob spremeni v vrabca gost

      Kultura je res nosilni steber nacionalne suverenosti, toda kaj, ko jo ta Vlaga z dr. Robertom Golobom dnevno uničuje, vedno slabše živimo in po poročilih ne poslušamo drugo kot spletkarjenja v Gibanju Svoboda in politiki nasploh, da kraje sploh ne omenjamo. Zato dr. Robert Golob morate oditi sami s položaja, ki ga zasedate in dajte prostor sposobnim. Ne morete biti na oblasti zato, ker imate preganjavico pred Janezom Janšom. Nekoč ste res dobili volitve, danes je drugače. Ne sklicujte se na minule volitve, pojdimo na nove volitve in ponovno preverimo vaš amndat. Samo dobro veste, da bodo volitve za vas porazne. Propadate z večjo dinamiko kot je iz političnega prostora izginila SMC.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.11.2023 ob 8:24 Karel K. gost

      Golob je v tem svojem nagovoru pripel reformaciji vse kar ne sodi k njej. To kar je on napisal tu in kar je govorila Musarjeva v Lendavi izzveni isto kot taisti ljudje titoisitčne poliitčne usmeritve govorijo, da se je Slovenija osamosvojila že leta 1945. Tisti, kateri poznamo dogodke, ki so se dogajali okrog leta 1990 vemo, da je dan reformacije postal državni praznik v Sloveniji zaradi uravnoteženja med politiki kateri so takrat bili katoliške vere in so se borili za katoliške praznike in titoisti na drugi strani. Pobudo za ta praznik so dali Prekmurski titoisti. Katoliški so dobili dva praznika in sicer velikonočni ponedeljek in15. avgust, titoisti pa so dobili ta 31.10 kot dan reformacije. To vse skupaj pomeni, da je to cerkveni praznik slovenske evangeličanske veroizpovedi, ni nobeden Trubarjev ali Kuzmičev da. To so si izmislili titoisti in so kot to vedno storijo pretrgali besedo, da je to cerkveni praznik in so si namesto tega ustvarili svoj praznik, titoistične prevarantske ekipe.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 8:53 gost

        ( 8:17,) Karek K nisem pisal za vas , pisal sem le za tiste , ki imajo težave z Janšo . V svojem komentarju , ki sem ga napisal ob 8:1 ne vidim nobenega žaljenja proti vam . Tega nisem nikoli počel , vaše komentarje le nagradil , sem pa presenečen , da ste se tako odzvali na napisano . Lp

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 9:02 Karel K. gost

        Seveda je vaš celotni zapis žaljivi za mene in napisan tako, da samo mene obravnavate. Seveda sem se tako odzval, saj je nedopustno, da se janša etiketira z nečem, kar ni res, če pa je res, potem pa naj človek za to da dokaze, da je Janša šiptar. Svoje poizvedovanje sem le širše opisal, da je razumljivo za funkcionalno pismenega človeka in naj mi odgovri. seveda nisem do zdaj dobil odgovora, le vaše žaljive besede na mojo dobro namero.

        0 17 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 18:53 Lali gost

        Katoliška cerkev je najbolj požrešna, samo poglejte kakšno odškodnino jim je država izplačala,,čez 22 mio evrov pa še naprej tožijo za dodatni 1.5 mio brez obresti in to zahteva lj škofija

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.11.2023 ob 9:03 gost

      (dodam 8:35 ) V bodoče se bom ognil vaših komentarjev .

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.11.2023 ob 9:11 V. gost

      Karel K kje vidite kakšno žaljenje vam osebno , ki ga je napisal gost ob 8:53 ? Me pa danes zelo presenečate v negativnem pomenu . .

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.11.2023 ob 9:17 gost

      Karlek ima danes slab dan.......

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.11.2023 ob 9:43 gost

      K.K komentar razume v rikverc hi,hi,hi,hi, hi

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.11.2023 ob 9:53 x gost

      Mah brez veze , da Karleku sploh kaj pišete , ko reče da je črno mora biti črno , pa čeprav je belo . Lp vsem

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.11.2023 ob 9:55 Karel K. gost

      Ponudil sem vam priložnost, da se izživljate nad mano. Ta komentar ob 8.01 se lahko razume vorverz in rikverz. Tudi tako kot sem ga jaz razumel, da je meni v namen obrekovanja in žaljenja, da jaz slabo pišem o Janši. čeprav Janša ni moj nobeden vzorčni politik pa je vseeno za mene nedopustno, da se ga etiketira z nečem, kar ni res. Za te ljudi nista problem Jankovič in Kučan. Nimam nobenega slabega dne, v dopbri umski in fizični kondiciji sem. Če vsebina velja tako kot ga vi razlagate, potem se meni ni težko opravičiti in vzeti zapisane besede nazaj. Drugič pa napišite stavek jasno, da ga bomo razumeli tudi mi kateri bolj natančno analiziramo pomen besednih vrst in stavkov.

      0 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.