https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dvajseta obletnica priznanja Slovenije s strani Evropske skupnosti

15.01.2012 ob 14:04  

Slovenija je 25. junija 1991 razglasila samostojnost in neodvisnost, kot prvi pa so nas priznali sosedje Hrvati. Pomembno obletnico pa obeležujemo danes, saj so nas pred točno dvajsetimi leti priznale države Evropske skupnosti, torej predhodnica Evropske unije, katere del smo od prvega maja 2004 tudi sami. Danes ima Slovenija diplomatske stike z več kot 180 državami na svetu.

Hrvatje so Slovence priznali že naslednji dan po razglasitvi samostojnosti, do konca leta 1991 pa so nas priznale še Litva, Gruzija, Latvija, Estonija, Islandija, Švedska, Zvezna republika Nemčija. Sledili sta priznanji Vatikana in San Marina 13. oziroma 14. januarja 1992, danes pa mineva točno 20 let od priznanja držav Evropske skupnosti, kot prva država z drugega kontinenta pa nas je priznala Kanada.

Zastava, s katero smo razglasili samostojnost. Danes je shranjena v Muzeju vojaške zgodovine v Pivki ...

Pomemembni mejniki so si nato sledili eni za drugim, tako nas je 14. februarja priznala Rusija, 7. aprila pa še Združene države Amerike. 22. maja je Slovenija kot 176. članica sprejeta v Organizacijo združenih narodov (OZN), ko nas je priznalo 92 držav. V letu 1993 pa smo bili sprejeti še v Mednarodni denarni sklad (IMF), Svetovno banko in Svet Evrope. Leta 1994 smo postali še 105. članica Svetovne trgovinske organizacije (WTO), prelomno pa je bilo leto 2004. Najprej smo 29. marca postali članica Nata, 1. maja pa še člani Evropske unije.


V letu 2005 je Slovenija predsedovala Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), 1. januarja 2007 smo kot trinajsti prevzeli skupno denarno valuto evro, v prvi polovici 2008 pa smo prvič v zgodovini predsedovali Evropski uniji. 12. maja 2009 smo prvič prevzeli tudi predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope, zadnji mejnik pa je iz leta 2010, ko smo postali članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.