https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mesečna rast industrijske proizvodnje presegla pričakovanja

03.06.2024 ob 6:00  

Vrednost industrijske proizvodnje je v mesecu aprilu zabeležila opazno rast v primerjavi s prejšnjim mesecem, po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.


Skupna vrednost je narasla za 3,3 % v primerjavi z januarjem, pri čemer je najizrazitejšo rast zabeležilo rudarstvo s 8,1 %. Tudi oskrba z električno energijo, plinom in paro ter predelovalne dejavnosti so prispevale k rasti, z 6,8 % in 2,5 %.

Indeksi industrijske proizvodnje, Slovenija (vir: SURS)

Pomembno je omeniti, da se je vrednost industrijske proizvodnje povečala v vseh treh namenskih skupinah izdelkov: izdelki za široko porabo so zrasli za 4,2 %, izdelki za investicije za 4,1 %, medtem ko so se izdelki za vmesno porabo povečali za 3,6 %.

Prihodek od prodaje v industriji se je tudi nekoliko povečal na mesečni ravni, in sicer za 0,4 %. Medtem ko je na tujih trgih zabeležil rast za 1,0 %, je na domačem trgu beležil manjši padec za 0,8 %. Najvišjo rast prihodka od prodaje je zabeležilo rudarstvo, s 15,4 %.

Kljub temu, da je skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji narasla za 0,7 % v primerjavi z januarjem, so se zaloge pri proizvodih za vmesno porabo in investicije nekoliko zmanjšale.

Celoten pregled najnovejših podatkov je na voljo v podatkovni bazi SiStat, ki ponuja vpogled v aktualne trende v industrijskem sektorju.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.06.2024 ob 6:33 gost gost

      KA PA LAŽETE AJA VOLITVE PITAJTE PODJETNIKE KAK IDE Z DELOM NAKUP LJUDI V MINUSO PRIREDILI PODATKE

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.06.2024 ob 16:23 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.06.2024 ob 7:05 Karel K. gost

      Pohvalno za vas, spoštovni uredniki pomurca je, da ste zapisali, da ste te podatke povzeli po podatkih statističnega urada RS. Dejansko stanje je popolnoma nasprotno, negativno padajoče. Po naslednji nedelji, ko bodo volitve mimo, boste že poročali drugače, vse se poslabšuje, kriza propadanja je na vidiku in v pospešenem rastu. Golob bo, zarjovel kot če bi ročno sekal drava, se bo krilil, izbočil bo oči, našopiril bo ustnice kot Klakočarjeva ali divji petelin ali pav grben, vsiljivo bo poudarjal svoj narečni "H" in zahteval od državljanov neomejeni mandat, da bi uresničil svoje umsko zblaznele, lažnive, totalitarno diktatorske in despotsko usmerjene zamisli. Ni sam v tem prizadevanju, za njim stoji tim svetovalcev in lepljivcev, ki na ta račun za njegovim hrbtom uživajo rajsko življenje, tudi ti analitiki zaposleni na statističnem uradu RS.

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.06.2024 ob 7:19 Karel K. gost

      Za vse njegove izrečene nebuloze, laži, populistične izjave, bi moral Golob kazensko odgovarjati, ne samo politično. Laži, katere on producira in jih lansira v javnost in laž nasploh je kaznivo dejanje in se kaznuje tudi z zaporom.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.06.2024 ob 7:28 smrkci gost

      LAŽ,LAŽ,LAŽ..................................................................

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.06.2024 ob 8:17 HAHAHA gost

      HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.06.2024 ob 12:19 gost

      Janša je kriv !!!!!!!!!!? Levojajarska gamad naduta lažljiva in napihnjena 1

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.06.2024 ob 14:22 Karel K. gost

        To niso proevropska levica, to so titoistični skrajneži, kateri s tem, ko se nazivajo z levico to politično opredelitev onesnažujejo, kot s svojimi trditvami, da so demokrati in spoštujejo pravno državo, onesnažujejo demokracijo in pravno državo. Za njih je demokracija totalitarizem ali enoumje, za njih velja Ribičičev pravni red, kateri državljane deli na prvo in drugorazredne in zakoni veljajo selektivno, glede na politično pripadnost.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.