https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Ohranjanje rokodelske dediščine na čezmejnem območju

5.4.2024  

Prvega marca 2024 se je v okviru programa Interreg Slovenija-Madžarska začel izvajati projekt manjše vrednosti z naslovom Ohranjanje rokodelske dediščine na čezmejnem območju Slovenije in Madžarske ali kratko Crafts4Future, v katerem sodelujeta kot projektna partnerja Zadruga Pomelaj iz Slovenije in VNNA (Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány) iz Madžarske.

V sklopu projekta bo izvedenih 7 rokodelskih delavnic, na katerih bodo rokodelci prenašali svoje rokodelsko znanje na mlade, osredotočili pa se bodo tudi na vključevanje inovativnih metod in pristopov v rokodelstvo ter vzpostavljanje novih obrti. Projekt se bo zaključil z rokodelskimi delavnicami na šolah, ki bodo izbrane v sklopu natečaja "Rokodelstvo, ki me navdihuje".

Foto: Matthew Nelson

V torek, 26. marca 2024, je v okviru projekta potekala prva delavnica v Sloveniji, na sedežu vodilnega partnerja, zadruge Pomelaj. Rokodelci iz Slovenije in Madžarske so razpravljali o medsebojnem sodelovanju v prihodnje in postavili temelje zanj. V drugem delu srečanja so sledile rokodelske delavnice, katerih namen je bil prenos dobrih praks med obrtniki.

"Projekt je priložnost za spoznavanje novih rokodelskih tehnik in pridobivanje novih znanj." Urška Ambrož, lončarka

Foto: Pomelaj

Druga delavnica, katere cilj je bil med seboj spoznati ciljne skupine, rokodelce iz Slovenije in Madžarske ter mlade iz Madžarske, je potekala 28. marca 2024 v Vasvárju na Madžarskem. Mladi so spoznavali načine izdelovanja izdelkov rokodelcev, ki so vešči tkanja, lončarstva in pletarstva. S podobnim namenom je potekala 4. aprila naslednja delavnica in sicer na sedežu Pomelaja, na kateri so se srečali rokodelci iz Slovenije in Madžarske ter mladi iz Slovenije.

Foto: VNNA

V nadaljevanju projekta bosta projektna partnerja izvedla še štiri tematske rokodelske delavnice: 9.4.2024 bo v Sloveniji izvedena delavnica vključevanja inovativnih metod in pristopov v rokodelstvu, 12.4.2024 bo na Madžarskem potekala delavnica, ki se bo osredotočila na ustanavljanje novih obrti, projekt pa se bo zaključil z dvema rokodelskima delavnicama na šolah: na eni osnovni šoli v Sloveniji (Pomurje) in eni na Madžarskem (Vas).

Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Interreg programa Slovenija-Madžarska. / A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza a Szlovénia-Magyarország Interreg program keretében.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.