https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Inflacija v Sloveniji: Stabilna letna rast, zmerna mesečna nihanja

16.05.2024 ob 6:00  

Kot poroča Statistični urad Republike Slovenije, Inflacija v Sloveniji ostaja na stabilni ravni, pri čemer so aprilski podatki razkrili nekaj zanimivih trendov.


Na letni ravni je inflacija znašala 3,0 odstotka, medtem ko se je mesečna inflacija ustavila pri 1,0 odstotka. Analiza podatkov razkriva, da so se življenjske potrebščine v primerjavi z lanskim aprilom podražile za povprečno 3,0 odstotka, medtem ko so se v primerjavi z letošnjim marcem podražile za 1,0 odstotka.

Cene so se najbolj zvišale v storitvenem sektorju

Rast cen je bila v ospredju predvsem v sektorju storitev, ki so se na letni ravni v povprečju podražile za 4,5 odstotka, medtem ko so se cene blaga zvišale za 2,3 odstotka. Podrobnejša analiza razkriva, da so se cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga zvišale za 3,2 oz. 1,8 odstotka, medtem ko so cene trajnega blaga upadle za 0,7 odstotka.

Največji prispevek k letni inflaciji so dale višje cene v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo, ki so prispevale 0,6 odstotne točke. Sledile so gostinske in nastanitvene storitve z dodatnimi 0,5 odstotne točke. Cene hrane in brezalkoholnih pijač so ostale nespremenjene.

Višajo se cene oblačil in obutve

Mesečna inflacija je bila 1,0 odstotna, pri čemer so največji prispevek dale podražitve v skupini rekreacija in kultura ter oblačila in obutev. Povečanje cen v teh sektorjih je prispevalo 0,5 oz. 0,3 odstotne točke. Dodatne prispevke so dale podražitve v skupinah zbiranje odpadkov, nastanitvene storitve, najemnine in pogonska goriva.

Vendar pa je inflacijo delno ublažila cenejša hrana in rezervni deli ter dodatki za osebna vozila.

Harmonizirani indeksi cen življenjskih potrebščin kažejo podobne trende, pri čemer je letna rast cen znašala 3,0 odstotka, mesečna pa 0,7 odstotka. Cene storitev so bile na letni ravni višje za 5,1 odstotka, medtem ko so se cene blaga povečale za 1,9 odstotka.

Med državami članicami EU je bila letna stopnja inflacije marca najnižja v Litvi (0,4 odstotka) in najvišja v Romuniji (6,7 odstotka), medtem ko je v Sloveniji znašala 3,4 odstotka.

Vir: SURS

Analiza podatkov o inflaciji kaže na stabilnost, vendar pa je potrebno nadaljnje spremljanje in ukrepanje v smislu regulacije cen, še posebej v sektorjih, ki so ključni za gospodarstvo in življenjski standard državljanov.

Foto: Arhiv Pomurec in Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2024 ob 6:37 Karel K. gost

      Med in mleko se bosta cedila še naprej kot v zadnjih dveh letih. Gospodarska rast je nad evropskim maximumom, država kasira davkov in prispevkov kot še nikoli. Če bi to bilo res, bi v državo prihajali strokovnjaki z zahoda, saj bi imeli tu večje plače kot v svojih vsestransko razbitih in demokratičnih državah. Ja dobro jutro lažnivci in manipulatorji statistični urad pod kontrolo Golobovih plesalcev. Stavka pa cela država pa čeprav tako sramežljivo, ker pravijo, da imajo male plače. Ali pa so te stavke nameščene s strani Golobovih oblastnikov. Glede na njihov potek tako izgleda. Dobrodelne organizacije bentijo, ker imajo vsak dan več obiskovalcev, ker ljudje nimajo kaj za jesti in ne morejo plačati položnic. Če je rast tako visoka (Nemčija govori o 0,2 odstotni rasti), potem ni razloga za to revščino in neplačevanje državnih uradnikov in zdravnikov ter zdravstvenega osebja. Kako dolgo še bomo državljani Slovenije, tista ta drugorazredni politično drugače razumevajoči od te titoistične bande kot nasledniki onih iz leta 1945. Izgleda da ves denar porabijo za polnjenje svojih bančnih računov in seznama lastništva nepremičnin. Ali delamo isto napako, kot Nemci leta 1936 in dalje, ko so nacisti ubijali in ropali žide in je narod to videl pa sye je stran obračal, potem pa je sam ta narod postal žrtev tega blazneža imenovanega Hitler. In še danes nosi ta pečat nedoslednosti pri odzivu na ta teror političnega in človeškega blazneža, narcisa, lažnivca in zbranih privilegirancev okrog njega. A ne vidite vsaj kanček podobnosti s tem, kar se danes dogaja v Sloveniji pod Golobovim in Musarjeve, vladavino, katera se le ponašata z osebnim bogastvom in na vsak način z spremembo zakonodaje hoče eden od njih preprečiti, da bi se predal organom za pregon kriminala, na Goloba ciljam.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2024 ob 7:58 gost

        čestitke Karči.....podobnost goloba s Hitleron je popolna, narod miži na obe očesi.....zakaj, ker jih je tudi sram, kaj so si izvolili, te pa naj rajši vse crkne! Kaj je s Slovenci, se vprašam?

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2024 ob 12:02 123 gost

        Karel K prosim naštej keri davki so višji in obrazloži na podlagi česa je cerkev dvignila storitve, pobirajo darove v evrih brez davka in vse lepo in prav

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2024 ob 12:06 Lali gost

        Kmet prodaja krompir od vrat do vrat po bistveno višji ceni brez računa kot v trgovini, ta Kmet je zelo pobožen, se pravi bolj si svet večja svinja si

        3 7 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.05.2024 ob 6:55 gost

      Vaš komentar je zadek v polno Karel K , vendar za nekatere slovence nedotakljiv . Žal ,zato pa smo tam kjer smo z njihovo pomočjo . Usodo si krojimo sami .Lp

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2024 ob 12:12 123 gost

        Karel K, glede pohlepa,,zadnjič je bila birma v Beltincih in birmanci naj nebi dobili darove cerkev je pa zase zahtevala in kdo je lopov,,,rkc,,,ki je hujša od vseh vlad

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2024 ob 16:40 Karel K. gost

        Cerkev je postranska zadeva v življenju človeka, v cerkev ni potrebno iti in zato tudi ne plačevati njihovih storitev, kdor pa gre v cerkev pa naj plača in s tem sam pomaga njej, da se gre zatajitev davkov. Kakšno pomembno in potrebno storitev da komu cerkev, da ji kdo to plača, ali je to zdravstvena storitev, gradbeno dovoljenje, osebne dokumente.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.05.2024 ob 7:33 smrkci gost

      LAŽ, ne lažite sami sebi in bo čisto vredu.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.05.2024 ob 9:40 CELJAN gost

      KAREL K. STVARNO SI IDIOT IN IDIOT BOŠ OSTAL DO SMRTI.KDO JE NAJVEČ ZADOLŽIL SLOVENIJO-------------JANEZ JANŠA.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.05.2024 ob 11:45 Karel K. gost

      Vsi dosedanji predsedniki vlad so Slovenijo finančno, gospodarsko in politično zadolžili, ne samo Janša. Zdaj Golobovi le nadaljujejo s to trdicijo in zadolženost le pospešuje do onemoglosti. Tako kot se dogaja s samostojno Slovenijo se je dogajalo s Titovo Jugoslavijo. Na koncu so tujci spoznali, da je ta Jugoslavija lonec brez dna, zato ji niso dali več posojil. Na koncu je v krvi in gospodarskem in finančnem bankrotu propadla. Zato opozarjam umsko uravnovešeni narod, tebe ne, saj si ti fanatik, kaj nas čaka, če ne bomo ukrepali proti tej sedanji Golobovih plesalcev pogubno muziko za Slovenijo in slovenski narod. Človek se obnaša, kot da bi bil predsednik svojega osebnega društva lažnivcev, manekenov, ljubimcev, ne pa kot predsednik države.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.05.2024 ob 11:55 Karel K. gost

      Kako so lahko ti statističarji toliko bolno pristranski in navijajo za Golobove plesalce z namenom, da bi si zdaj pred evropskimi volitvami pridobili zaupanje in bi jih prikazali kot sposobne, da pišejo, da se artikli cenijo. Koo pa grem v trgovino, vsakič za isti artikel, pa naj je to prehrambeni ali tehnični, plačam vedno več in to že dve leti po istem kopitu. Je zares ta slovenski narod tako neumen, da temu naseda, ali zares še vedno tudi pri mladih deluje pranje možgamov s strani titoisitčno usmerjenih staršev in sedanje titoistično usmerjene Golobove plesalne šole, ki traja dve leti.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.05.2024 ob 12:03 gost gost

      ISTINA KK PA VIDITE KOGA MAMO V DZ NEVEJ GE JE ŠENTILJ GE MURA TEČE UŽAS IDE VSE V RIT PO DOMAČE INFLACIJA LAŽEJO KAK VELKI ITAK NE VEJO IZRAČUNATI DIPLOME NA SVETLO PA DA VIDIMO KJE KDAJ IN KAKO SI ŠTUDIRALI

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.05.2024 ob 12:28 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.05.2024 ob 15:21 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.