https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vrednost odkupljenega okroglega lesa se je znižala v letni primerjavi

31.05.2024 ob 6:00  

Skupna vrednost v marcu odkupljenega okroglega lesa iz zasebnih gozdov se je znižala tako v mesečni kot v letni primerjavi.


Vrednost odkupljenega okroglega lesa nekoliko nižja na mesečni ravni …

Okrogli les iz zasebnih gozdov, odkupljen marca, je dosegel vrednost 5,0 milijona evrov, kar je bilo za približno 6 odstotkov manj kot mesec prej. Manjše so bile tudi količine odkupljenega lesa. Pri hlodih za žago in furnir se je vrednost odkupa znižala za skoraj 5 odstotkov, pri lesu za celulozo in plošče za okoli 16 odstotkov ter pri lesu za kurjavo za približno 9 odstotkov. Vrednost odkupa drugega okroglega industrijskega lesa je bila skoraj enaka kot v mesecu pred tem.

… in občutno nižja na letni ravni 

V primerjavi s prejšnjim marcem se je vrednost odkupljenega okroglega lesa znižala za približno 44 odstotkov; manjše so bile tako količine kot tudi povprečne cene odkupljenega lesa. 

Vrednost se je pri hlodih za žago in furnir znižala za 40 odstotkov, pri lesu za celulozo in plošče za okoli 67 odstotkov, pri lesu za kurjavo je upadla za približno 40 odstotkov ter pri drugem okroglem industrijskem lesu za skoraj 30 odstotkov.

 

Vir: SURS

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2024 ob 6:53 Karel K. gost

      Doma lesne industrije ni, da bi predelovala ta les, Avstrija in nekatere druge države pa so trg nasitile z lesom iz odkupa v prejšnih letih ali pa so našli drugje cenejši les. Zanimivo, da ta statistika tudi kaže na to, da se je zmanjšal promet z lesom za kurjavo, kar pa je narobe, saj ljudje še vedno sekajo drva za kurjenje. Je morda ta statistika, kot vse ostale prirejena trenutni politični opciji na oblasti, da se prikažejo uspešne v svoji kampanji proti porabi lesa za kurjenje in uporabo elektrike iz Golobovih električnih virov, da bo on služil mastne denarje.

      15 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2024 ob 13:19 Miško gost

        Je konec kurilne sezone, zima je bila mila in so zaloge. To vpliva in na ceno in količino.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2024 ob 11:41 123 gost

      Karel K izvira iz cerkvenih krogov zato pa je tako tele potem pa še Janševe laži pobira

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2024 ob 11:50 Vinta gost

      Dokler bomo pri močeh bomo sekali

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.