https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Opozorila o velikem številu neodkritih bolnikov

16.05.2024 ob 13:35  

Ob mednarodnem dnevu celiakije Slovensko društvo za celiakijo opozarja, da izredno velik del bolnikov ostaja neodkrit. Edino zdravilo je stroga bezglutenska dieta, ob tem pa opozarjajo na neenakost in socialno izolacijo bolnikov ob prehranjevanju izven doma ter na dva do sedemkrat dražje izdelke brez glutena od običajnih izdelkov.


Celiakija je doživljenjska, kronična avtoimuna bolezen, ki jo pri genetsko obremenjenih osebah sproži zaužitje glutena. Pojavi se lahko v kateremkoli življenjskem obdobju in prizadene do dva odstotka populacije, kaže pa se z zelo nespecifičnimi simptomi, ki lahko izvirajo iz prizadetosti najrazličnejših organskih sistemov. Posledično ostaja izredno velik del bolnikov neodkritih, po presejalnih testih kar 80 odstotkov, ali pa jim je diagnoza postavljena z veliko zamudo, ponekod tudi do 10 let, navajajo v društvu.

Bolniki, ki jim diagnoza ni postavljena pravočasno in se posledično ne držijo stroge brezglutenske diete, se zato srečujejo s številnimi ireverzibilnimi zapleti, višjo stopnjo obolevnosti in smrtnosti, opozarjajo.

Dieta je namreč edino zdravilo, zato v društvu opozarjajo tudi na neenakost in socialno izolacijo bolnikov. V menzah ali restavracijah brezglutenske ponudbe praktično ni, zato se bolniki težje udeležujejo vseh aktivnosti, ki so vezane na prehranjevanje izven doma. 

Ob tem opozarjajo tudi na to, da so izdelki brez glutena zaradi posebnih pogojev priprave od dva do sedemkrat dražji od običajnih izdelkov, zaradi česar si jo veliko število bolnikov ne more privoščiti. Po vzoru nekaterih evropskih držav je društvo oblikovalo pobudo za pomoč bolnikom pri nakupu brezglutenske hrane. V maju so z namenom izobraževanja in ozaveščanja po Sloveniji pripravili več delavnic, poroča STA. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2024 ob 15:20 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.