https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Katoličani in evangeličani obeležujejo binkošti

19.05.2024 ob 9:15  

Katoličani in evangeličani danes obeležujejo binkošti, s katerimi bodo sklenili velikonočni čas. 

Praznik se obhaja 50 dni po veliki noči in je praznik prihoda Svetega Duha, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu nad Jezusove učence in njegovo mater Marijojo prišel Sveti Duh.

V cerkvah danes velikonočno svečo z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi.

Izraz binkošti

"Beseda binkošti izhaja iz nemškega jezika (Pfingsten iz der fünfzigste Tag (petdeseti dan)), pojem pa izhaja iz grške besede pentekoste (hemera), kar pomeni petdeseti (dan). Po binkoštih se v Katoliški Cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Velikonočno svečo v cerkvah z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi," navaja Slovenska škofovska konferenca.

Dela prost dan

V več evropskih državah obeležujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan, zato je mogoče danes in v ponedeljek pričakovati povečan promet. Dela prost dan imajo jutri v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Švici in na Madžarskem.

Binkošti so namreč v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov.

* Slike so simbolične

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2024 ob 9:53 gost

      Na binkošti se krűj paja ,če što zna ka je to pajati

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2024 ob 16:38 Crven zlotvor - crkven zlorabe gost

        https://youtu.be/jxv8KIxy5Xw https://www.youtube.com/live/AUy3aBeS3tA https://youtu.be/TWFjIzEMOsY

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2024 ob 12:24 Karel K. gost

      Na resalsko nedelo smo v preteklosti gnali krave na pašo. Ko je bilo podnebje še dokaj normalno je bil prah na makadamskih cestah suh in topel, da smo bosi brskali po njem in hodili v šolo. Tistega vzdušja občutka in stanja sse več ne da pričarati, to je bilo enkratno občutje pomladi, takrat je to bil mesec maj, kot najlepši mesec v letu.

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2024 ob 15:33 Partijski tovariš gost

        Ja Karel, potem pa si malo zrasel, bil sprejet med pionirje, nosil kurirčkovo pošto, nato Titovo štafeto, se včlanil v komunistično partijo in užival vse privilegije, ki so ti bili dani. Sledil je čas spreobrnjenja. Iz gorečega komunista in oboževalca lika Josipa Broza Tita, si postal njegov goreč nasprotnik in pljuvalec. Seveda, bil si razočaran, saj se ti ni uspelo preriniti na kakšno omembe vredno funkcijo. Pa je prišla slovenska pomlad in zavohal si novo priložnost. A kaj, ko so bili v tej slovenski pomladi sami preizkušeni partijski kadri, ki so te predobro poznali. On zopet ti ni uspelo. Zato pa sedaj globoko zafrustiran in zagrenjen pljuvaš po vseh, s katerimi si se zlizal v preteklosti, pa so te brcnili v rit.

        10 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2024 ob 17:40 gost

        Karel, imaš veliko srečo, da je naše zdravstvo v razsulu. Če bi bilo vse, kot je treba, bi bil ti, kot resno motena oseba, že davno hospitaliziran v ustrezni psihiatrični ustanovi.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.05.2024 ob 13:19 gost

      Karči,,,, takrt je bilo zato lepo da ni bilo januša groznega keri že 33 let meša drek v Sloveniji.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2024 ob 14:04 gost

        Gost 13.19 - Ti pa prav gotovo "mešaš drek" v okolju kjer živiš, saj kaj bolj pametnega ne znaš.

        3 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2024 ob 16:54 Karel K. gost

        Točno tako titoisti, kaj bi vi brez komunista, kot mu vi pravite Januša groznega, koga bi imeli za sramotilni steber. Vas najbolj skrbi, če bi Janša zares kmetijo, kot imenujete njegovo SDS predal komu, saj potem izgubljate orodje za zamegljevanje svoje titoisitčne zločinske preteklosti, ko ste bili sprejeti v pionirsko organizacijo, ste kot taki nosili kurirčkovo pošto,nosili ponosno titovo štafeto, se včlanili vTitoistično partijo in ste uživali privilegije. Potem ste se preobrnili iz gorečih titoistov in oboževalcev lika Josipa Broza šlosarja brez akademije, celo brez pomočniškega izpita, ste bežali v cerkve in tekmovali kateri bo bolj primerno klečal in sklenil roke ter se pomolčil Bogu. Tako ste si razdelili funkcije medsebojno in ste nas dejanske pomladnike, kateri smo se borili za zto, da vas odpihnemo na smetišče zgodovine, odpihnili in pahnili v kremplje Udbovcev in njim podrejene pravosodne srenje, kateri so z nami po vašem naročilu obračunali, do kraja. Kot izgleda vam še vedno ni zadosti maščevanja nam dejanskim pomladnikom, saj veste, da smo še prisotni in smo vaši politični nasprotniki, nismo spremenili svojega mišljenja in se še vedno zavzemamo za vaš odhod na smetišče zgodovine z nepovratno vozovnico in z6a to, da vas zgodovina postavi na temno stran slovenskega naroda. Kakorkoli poizkušate z etiketiranjem nas dejanskih pomladnikov z vašimi pristnimi etiketami katere opisujejo vašo preteklost in sedanjost, bo zgodovina ocenila in opredelila nas kot dejanske borce za osvoboditev slovenskega narod izpod vaše titoisitčne zločinske ideologije in politike. Samo iz tega razloga mene etiketirate in pljuvate po meni, da nebi objavljal resnice o vaših zločinski dejanjih v daljnji in bližnji preteklosti in enako počenete tudi danes. Ne samo, da ste zafrustrirani ampak domišljavi in uporabljate vse svoje titoistične zločinske metode, da bi uspeli skriti resnico o vas titoističnih zločincih brez primere, v Evropi, morda celo na svetu.

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2024 ob 17:41 gost

        Karel, imaš veliko srečo, da je naše zdravstvo v razsulu. Če bi bilo vse, kot je treba, bi bil ti, kot resno motena oseba, že davno hospitaliziran v ustrezni psihiatrični ustanovi.

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.