https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan biotske raznovrstnosti – bodi del spremembe!

22.05.2024 ob 10:25  

Biotska raznovrstnost je ključna za zdravje našega planeta in kakovost življenja. Slovenija s številnimi projekti prispeva k ohranjanju naravnih habitatov in vrst.

22. maja obeležujemo Svetovni dan biotske raznovrstnosti, ki so ga Združeni narodi razglasili v spomin na začetek veljavnosti Konvencije o biotski raznovrstnosti leta 1992 v Rio de Janeiru.

Biotska raznovrstnost, ali biodiverziteta, je raznolikost živih organizmov v vseh njihovih oblikah, vključno z raznolikostjo vrst, genetsko raznovrstnostjo znotraj vrst ter raznolikostjo ekosistemov. Pojem zajema vse oblike življenja na Zemlji – od najmanjših mikroorganizmov do največjih sesalcev, ter vse ekosisteme, kot so gozdovi, oceani, mokrišča in travniki.

Ohranjanje biotske raznovrstnosti je torej ključnega pomena za ohranjanje zdravja našega planeta in kakovosti življenja vseh njegovih prebivalcev. Naša odgovornost je, da s trajnostnimi praksami in varovanjem narave zagotovimo, da bodo prihodnje generacije lahko uživale v enako bogatem in raznolikem svetu.

Tema letošnjega leta je »Bodi del načrta za biotsko raznovrstnost«, ki poziva k aktivnemu sodelovanju pri zaustavitvi in obrnitvi trenda izgube biotske raznovrstnosti. Tema je hkrati tudi poziv k ukrepanju za vse deležnike, da ustavijo in obrnejo izgubo biotske raznovrstnosti s podpiranjem izvajanja globalnega okvira biotske raznovrstnosti Kunming-Montreal.

Vlade, lokalne skupnosti, nevladne organizacije, zakonodajalci, podjetja in posamezniki se spodbujajo, da izpostavijo načine, na katere podpirajo izvajanje načrta za biotsko raznovrstnost. Vsak ima svojo vlogo in je zato lahko del načrta.

Slovenija s številnimi projekti, sofinanciranimi s strani Evropske unije, prispeva k ohranjanju vrst in habitatov. Od leta 2004 je izvedla več kot 90 projektov za upravljanje Nature 2000, pri čemer sodeluje več kot sto domačih in mednarodnih organizacij. Izstopajo projekti programa LIFE, kohezijske politike in čezmejnega sodelovanja Interreg, ki vključujejo obnove habitatov, preprečevanje zaraščanja, odstranjevanje invazivnih vrst in obnovo vodnih teles.

V preteklem letu se je uspešno zaključilo več kot deset projektov, v letošnjem letu pa se začenjajo novi, ki bodo še naprej prispevali k izboljšanju življenjskih razmer za vrste in habitate. Na ta način Slovenija aktivno podpira globalni okvir za biotsko raznovrstnost in ohranja naravne vire za prihodnje generacije.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.05.2024 ob 11:05 gost

      Dan za biovrstnost je premalo. Kajti vse je že šlo k vragu. Ko so začeli kmeteki travnike spreminjati v njive samo da pridejo do več subvencij. Zato so Kmeti v Sloveniji najbolj pa v Prekmurju škodljivi za okolje za planet v kere živimo. Ustvarjajo smrad uničujejo travnike, njive kere pridelajo so namenjene za tujino. V Sloveniji od teh modernih kmetov ostaja samo strup, strup, smrad, smrad. Glavno da so na računu kmeta veloke vse vrstne subvencije. Kere pa grejo iz žepa davkoplačevalcev.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.05.2024 ob 13:36 gost

      Ka ti smeta smrad,vej si pa na vesi gor zrasel,okoli gnoja si se špilo,vej pa te znamo što pa ka si, neka se tu kurčiš brezveze.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.05.2024 ob 13:43 gost

      Tam kjer kmetje normalno obdelujejo krajino je dosti večja biodiverziteta,kar je dokazljivo,problem je ,da so glavni naravovarstveniki ljudje,ki živijo v 10 nadstropju blokov in narave od blizu niso videli,vedno pa najbolj pametujejo in nakladajo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.05.2024 ob 16:51 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.05.2024 ob 1:56 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.