https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ljudem želijo približati naravo

24.05.2024 ob 6:05  

Praznovanje Evropskega dneva parkov poudarja pomen zavarovanih območij za trajnostno upravljanje naravne in kulturne dediščine ter ozaveščanje javnosti o njihovih lepotah in vrednotah.

Vsako leto 24. maja praznujemo Evropski dan parkov. Njegov namen je ljudem približati naravo in ozaveščati javnost o pomenu naravnih lepot, ohranjenih v zavarovanih območjih, ter pomenu ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij.

Poudariti želi pomen urejenega in vzdrževanega omrežja zavarovanih območij na evropski celini ter dosledno skrb za njihovo naravno, kulturno in zgodovinsko dediščino.
Ta dan je sicer obeležuje dan ustanovitev prvih nacionalnih parkov v Evropi – skupine devetih parkov, ustanovljenih na Švedskem leta 1909. Prvi zaščiteni narodni park na svetu, pa je postal ameriški Yellowstone leta 1872.

V Evropi deluje Zveza Europarc, ki združuje preko 400 narodnih parkov v 38 evropskih državah, med drugimi tudi te v Sloveniji.
Slogan letošnjega leta je »Glasuj za naravo«, ki poudarja pomembnost zavarovanih območij za razvoj in izvajanje politik o naravi ter njihovo osrednjo vlogo pri zagotavljanju trajnostne in odporne družbe za življenje, delo in sprostitev.

V Sloveniji so naravni parki opredeljeni kot širša zavarovana območja v Zakonu o ohranjanju narave in so razdeljeni na narodne, regijske in krajinske parke. Zavaruje jih država, občine ali država skupaj z občinami, pri čemer veljajo posebni varstveni režimi.

Letos je bil ustanovljen Regijski park Pohorje, do konca aprila pa so akt o zavarovanju potrdili tudi občinski sveti občin soustanoviteljic regijskega parka: Zreče, Vitanje, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Ruše in Slovenska Bistrica.

Ustanovitev parka je omogočila zavarovanje 52 kvadratnih kilometrov ovršnega dela Pohorja, ki leži pretežno na nadmorskih višinah nad 1200 metri. To območje je značilno po izredni naravni ohranjenosti, krajinski pestrosti ter pogostih in izjemnih naravnih pojavih.

Med 22. in 29. majem potekajo številni, večinoma brezplačni dogodki po vsej Sloveniji, s katerimi obeležujejo ta praznik. Slovenski naravni parki so izjemne lokacije, ki ponujajo raznolike možnosti za doživetja, povezana z naravo.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.05.2024 ob 8:29 problem gost

      potrebno bo da se približa narava rit zdignoti in iti v naravo, narava ne bo prišla sama domov na balkon !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.05.2024 ob 17:19 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.