https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali veste, da imajo tudi vidre svoj dan? Najštevilčnejše so ravno v Pomurju.

30.05.2024 ob 16:15  

Svetovni dan vidre je namenjen ozaveščanju o pomenu ohranjanja vider in njihovih habitatov, saj se te igrive živali soočajo s številnimi grožnjami po vsem svetu.


Ali veste da je bil včeraj svetovni dan vidre? Ta dan praznujemo vsako zadnjo sredo v maju, letos je to 29. maja. Vidre so lepe, igrive živali, ki živijo v mokriščih po vsem svetu. Vrste upadajo zaradi uničevanja habitata, zmanjšanja plena, ubijanja na cestah in nezakonite trgovine za krzno in kot hišne ljubljenčke.

Po vsem svetu najdemo 13 različnih vrst vider, od majhne azijske vidre z majhnimi kremplji do velikanske vidre v Južni Ameriki. Vidre so zelo prilagojene na življenje v vodi. Imajo mrežasta stopala za plavanje, gosto dlako, ki jih greje, in sposobnost zapreti ušesa in nosnice, ko so potopljeni.

Vidre so znane po svoji igrivi naravi. Ukvarjajo se z dejavnostmi, kot so drsenje po blatnih nasipih, igranje s kamenčki in lovljenje drug drugega, kar pomaga krepiti socialne vezi in razvijati lovske sposobnosti.

Vidre so mesojede in se prehranjujejo predvsem z ribami. Jedo pa tudi rake, dvoživke in male sesalce. Opažali so, da morske vidre uporabljajo kamenje za razbijanje školjk, kar kaže na njihovo sposobnost uporabe orodja.

Najštevilčnejše so v Pomurju

Igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravih ekosistemov. Kot plenilci pomagajo nadzorovati populacijo rib in nevretenčarjev, kar posledično ohranja ravnovesje vodnega okolja. Soočajo pa se s številnimi grožnjami, vključno z uničevanjem habitata, onesnaževanjem in lovom zaradi njihovega krzna. Občutljive so tudi na vplive podnebnih sprememb. Mnoge vrste zdaj veljajo za ogrožene ali ranljive.

Večina vrst vider je družabnih živali in živi v družinskih skupinah. Rečne vidre na primer pogosto živijo v skupinah, ki jih lahko sestavlja do 20 osebkov. Vidre pa najdemo tudi v Sloveniji. Najštevilčnejše so ravno pri nas v Pomurju in sicer na območju Krajinskega parka Goričko.

V Križevcih na Goričkem deluje poseben Vidrin center Aqualutra, kjer lahko obiskovalci spoznajo življenje in navade vidre skozi različne interaktivne razstave in izobraževalne programe. Center ponuja tudi različne delavnice in aktivnosti za otroke in odrasle, s čimer prispeva k širjenju znanja in ozaveščenosti o naravovarstvenih tematikah.

Foto: Pixabay 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2024 ob 17:18 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.