https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan, ki je namenjen ozaveščanju o zaščiti otrok pred zlorabami

01.06.2024 ob 9:00  

Danes praznujemo svetovni dan otroka, ki je namenjen ozaveščanju o zaščiti otrok pred zlorabami in kršitvami njihovih pravic ter prizadevanju za boljše življenjske pogoje za vse otroke.

Svetovni dan otroka praznujemo vsako leto 1. junija na različnih koncih sveta kot pobudo za dobrobit in pravice otrok. Ta dan praznujemo kot del večjega cilja, ki se vrti okoli odprave zlorabe otrok, odvzema pravic otrokom in prizadevanj za izboljšanje življenj otrok po vsem svetu.

Dan otroka ali svetovni dan otroka je spominski dan v čast otrokom po vsem svetu. Dan, ki se praznuje kot del razglasitve leta 1925 v Ženevi na svetovni konferenci o blaginji otrok, se v različnih delih sveta praznuje na različne datume. Nekatere države ga praznujejo junija, nekatere novembra, a cilj dneva je vedno enak.

Od industrijske revolucije in svetovnih vojn, ki so sledile, je bilo ugotovljeno, da so bili otroci hudo zlorabljeni, zatirani in prikrajšani za osnovne človekove pravice, bili so izkoriščani, na milijone jih je bilo podhranjenih. Na ženevski konferenci so se svetovni voditelji zato odločili zaščititi otroke po vsem svetu.

V takratnih razvitih državah so takoj ukrepali za izboljšanje razmer za otroke, v državah v razvoju pa so sredstva in donacije dajale donatorske agencije za socialni razvoj ljudi in otrok v teh krajih. Organizirane so bile različne akcije, družabni pozivi prostovoljcem, da pridejo in pomagajo pri razvoju.

Med glavnimi področji so izobraževanje otrok, prehrana, dejavnosti za boj proti trgovini z ljudmi, pa tudi ustavitev dela otrok. Vse te pobude so se združile in dan otroka, namenjen širjenju ozaveščenosti o zaščiti otrok in otrokovih pravicah.

Foto: Pixabay 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.06.2024 ob 9:06 gost

      Najbolj zlorabljajo otroke starši učitelji duhovniki. In prav oni bi jih morali najbolj ščititi. Učitelji se ukvarjajo samo z otroci zaradi plače starši nimajo časa za sebe kamoli da bi se posvetili otrokom. Duhovniki pa jih lepo vejo vzeti pod svoje okrilje z namenom da jih zlorabijo. Pa ne vsi duhovniki da nebo pomote. Staršem pa v večini primerov otroki povzročajo odvečno breme.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.06.2024 ob 9:09 gost

      95 procentov staršev nima pojma da imajo otroke. Otroci so večino časa pri starih starših ali pa prepuščeni sami sebi. Kajti dandanes vejo mlade družine da imajo hišnega ljubljenčka in to ni otrok ampak,,,, pes,,, kero,,, bilo kake vrste. Ta je vse v družini otrok pa je na stranskem tiru.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2024 ob 9:12 gost

      So starši ki niti ne vejo kaj je otroku ime vejo pa kao se imenuje njihov pes ali prijatelj mame ali prijateljica očeta.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.