https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali veste, kateri je najbolj priljubljen sir na svetu?

04.06.2024 ob 21:42  

Dan sira je posvečen kraljici vseh mlečnih izdelkov. Sirarstvo je sicer starodavna, skoraj sveta obrt, katere začetki segajo tisočletja nazaj.

4. junij je Dan sira. To ni edini dan namenjen siru, saj poznamo še dan sira na žaru, dan sirove torte ali dan maka in sira. 4. junij pa je v znamenju čaščenja kraljice vseh mlečnih izdelkov, »pravega« sira. Sirarstvo je starodavna, nekateri bi rekli tudi sveta obrt. Prva izdelava sira naj bi se začela nekje okoli 8000 pr. n. št., kmalu po udomačitvi živali. Arheološka izkopavanja so odkrila dokaze o siru po vsem svetu, vključno s cedilom, prevlečenim z molekulami mlečne maščobe na Poljskem, iz leta okoli 5500 pr. n. št., poslikavami v Egiptu iz leta 2000 pr. n. št. in artefaktom ohranjenega sira v Xinjiangu na Kitajskem, za katerega se domneva, da je star več kot 3000 let. Evropski imperializem je svoje stile sira ponesel po Aziji, podsaharski Afriki in na koncu v Ameriki.

Najbolj priljubljen sir na svetu je italijanska mocarela. Ta okusen sir je bil prvič ustvarjen blizu Neaplja iz bogatega mleka bivolov. Bil je narejen iz pasteriziranega mleka, pomanjkanje hlajenja pa je v tistih časih pomenilo, da je imel zelo kratek rok trajanja. Ko so tako tehnologija sira kot hladilni sistemi napredovali, je ta slasten sir zapustil južno regijo Italije in začel pohod po celem svetu.

V Združenih državah se proizvajata dve vrsti mocarele - nizka in visoka vlažnost. Mocarela z nizko vsebnostjo vlage ima manj kot 50 % vlage, medtem ko ima mocarela z visoko vsebnostjo več kot 52 %. Izdelek z nizko vsebnostjo vlage je izdelan posebej za transport in masovno proizvodnjo, saj mu pomanjkanje vlage daje daljši rok uporabnosti.

Tudi v Sloveniji najdemo izjemne sire. Štirje so celo zaščitene s strani Evropske unije kot lokalne posebnosti. V shemo kakovosti Zaščitena označba porekla so tako vključeni sir Tolminc, Bovški sir, sir Mohant in Nanoški sir, prepoznate pa jih po oznaki, ki jo nosijo na embalaži.

Danes lahko sirne jedi najdemo na vseh celinah, postrežemo jih slane, sladke, stopljene, globoko ocvrte in celo ohlajene v sladoledu. Ta stalnica za gospodinjstvo lahko po več tisoč letih še vedno zadovolji vsako željo.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.06.2024 ob 23:05 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐌𝐨𝐧𝐞𝐲𝐏𝐚𝐲𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.06.2024 ob 19:00 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.