https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pomen varnosti hrane za prihodnost

07.06.2024 ob 6:05  

7. junij je svetovni dan varnosti hrane, ki je namenjen premisleku o pomembnosti varne hrane ter spodbujanju ukrepov za preprečevanje in obvladovanje tveganj, povezanih z njo.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2018 razglasila 7. junij za svetovni dan varnosti hrane. Ta dan je namenjen premisleku o pomembnosti varne hrane ter spodbujanju ukrepov za preprečevanje in obvladovanje tveganj, povezanih z njo.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2018 sprejela resolucijo, s katero je razglasila 7. junij za svetovni dan varnosti hrane. Ta dan nam ponuja priložnost, da premislimo o pomembnosti in prihodnosti varne hrane ter spodbudimo ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj, povezanih z njo.

Zagotavljanje varnosti hrane je ključno za zdravje ljudi in predstavlja eno od prednostnih nalog na nacionalni in globalni ravni v novem tisočletju. Že leta 1963 sta Mednarodna organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO) ter Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) prepoznali tveganja na področju varnosti hrane in ustanovili Codex Alimentarius, mednarodni program standardov za živila. Komisija Codex Alimentarius je odgovorna za implementacijo standardov, smernic in dobrih praks z namenom varovanja zdravja ljudi, zaščite interesov potrošnikov ter uveljavitve dobrih poslovnih praks v mednarodni trgovini.

Na ravni Evropske unije je bila leta 2002, po številnih krizah v prehranskem sektorju, ki so zmanjšale zaupanje potrošnikov v preskrbo z varno hrano, ustanovljena Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). EFSA deluje kot neodvisen znanstveni vir svetovanja in obveščanja o tveganjih, povezanih s prehransko verigo »od vil do vilic«.

Svetovni dan varnosti hrane je priložnost za razmislek o dosežkih preteklosti in izzivih prihodnosti varnosti hrane, ki je naša skupna odgovornost. Varnost hrane je temelj prehranske varnosti in ključna za preoblikovanje prehranskih sistemov v trajnostne, pravične in odporne. To vodi k boljši proizvodnji, boljši prehrani, boljšemu okolju in boljšemu življenju.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2024 ob 8:11 smrkci gost

      Varne hrane že več kot 50 let ni,vč kot polovico je umetne ampak še tega ljudje ne vedo,to je isto kot če bi je proizvajalci in trgovci peljali žejne čez vodo.Ampak so ljudje tako psihično bolani da tega sploh nebi opazili,eh jebiga.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2024 ob 15:47 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2024 ob 13:26 gost

      Smrkonja spet si pameten. Zanima me kaj ti ješ piješ da si tako pameten. Verjetno pride liješ hrano pod zemljo kot krt da ne morejo nobeni strupi do nje. Si pa pozabil da z dežjem vsi strupi ki padajo dol grejo v potzemlje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.06.2024 ob 22:14 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.06.2024 ob 22:16 Aha gost

      Nej zdrav psiček nej svinja nej brezalkoholne pijače nej alkohol,bože,ka pa zdaj,geli mo luk česen paradajz pa obroke,ja tisti ka fizično ne delajo mogoče prođejo ovi ka pa fizično delajo pa se ta obrnejo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.