https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zdravniki o cepljenju kot temelju javnega zdravja

15.06.2024 ob 6:00  

Zdravniki Alojz Ihan, Marko Pokorn in David Zupančič so na okrogli mizi STAkluba razpravljali o cepljenju kot temelju javnega zdravja. Poudarili so, da zaradi cepljenja številne bolezni ne krožijo več, danes pa vlada večji strah pred neželenimi učinki kot pred boleznimi, ki jih cepljenje preprečuje.


Kar nekaj bolezni zaradi cepljenja ne kroži več, je poudaril specialist infektologije in pediatrije Marko Pokorn, sicer strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike. Med njimi je izpostavil otroško paralizo, ki je v Sloveniji ni že nekaj desetletij. Tudi zadnji primer davice so zabeležili leta 1967.

Pokorn je kot mladi zdravnik konec prejšnjega tisočletja še doživel primere bolezni, ki jo povzroča hemofilus influence tipa b. Gre za bakterijo, ki predvsem pri otrocih, mlajših od petih let, povzroča hude okužbe. Od leta 2000, ko se je začelo cepljenje proti tej bolezni, primerov okužb s to bakterijo v otroški populaciji praktično ni več, je poudaril.

Strinjal se je s trditvijo, da je cepljenje postalo žrtev lastnega uspeha. Danes v slovenski družbi najbrž vlada večji strah pred neželenimi učinki cepljenja kot pred boleznimi, ki jih s cepljenjem preprečujemo, je ocenil. »Če bi povsem opustili cepljenje, pa bi se marsikatera od teh bolezni seveda zelo hitro vrnila,« je opozoril.

Če se nekdo ne odloči za cepljenje, nato pa zboli, je to šola zanj, če pa se odloči, da ne cepi otroka, ki nato zboli, pa »šolnino za šolo plača otrok«, je ponazoril. Glede na ankete in analize starši po njegovih besedah glede cepljenja sicer še vedno najbolj zaupajo pediatrom.

Ljudje zdravnikom več ne zaupajo brezkompromisno

Številni informacije iščejo tudi na družbenih omrežjih, je povedal specialist infektologije David Zupančič z ljubljanske infekcijske klinike. Problem družbenih omrežij pa je, da nimajo urednikov. Če se na njih ne oglašajo tudi strokovnjaki, prevladujejo mnenja nasprotnikov in dvomljivcev, je opozoril.

Kot problem je izpostavil, da se precej malo govori o prednostnih cepljenja, veliko pa o razlogih, zakaj se ne cepiti. Ljudje zdravnikom več ne zaupajo brezkompromisno, zato morajo ti ljudem jasno razložiti, zakaj je cepljenje pomembno, je poudaril.

Specialist klinične mikrobiologije in imunologije Alojz Ihan, ki vodi laboratorij za celično imunologijo in oddelek za imunologijo na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo, je pojasnil, da je v postopku kliničnih študij trenutno ogromno novih cepiv.

Med njimi so tudi cepiva proti alergijam, avtoimunosti in tumorjem. Veliko je interesa tudi za razvoj cepiv proti nevarnim kroničnim okužbam, denimo virusu Epstein - Barr (EBV). Ta namreč povzroča limfome, kot kaže, pa ima tudi zelo pomembno vlogo pri nastanku multiple skleroze, je pojasnil. Veliko projektov se ukvarja tudi z razvojem cepiva proti citomegalovirusu (CMV).

Povedal je, da je cepljenje odvisno tudi od biološkega odnosa človeka z določenim patogenom. Proti nekaterim patogenom tako po njegovih besedah ne bo mogoče cepiti. Gre zlasti za patogene, ki povzročajo nekatere kronične okužbe, ki se neprestano ponavljajo.

So pa strokovnjaki nekoč tudi za humane papilomaviruse (HPV) menili, da proti njim cepiva ne bo mogoče razviti. »Ko so skupaj stopili fiziologi, imunologi in infektologi, pa se je na nek način pokazalo, da je tako cepivo vseeno možno. Samo s to razliko, da ga je treba dati v tisti zgodnji fazi, ko še ni prve okužbe,« je pojasnil. Ko virus pride globlje v sluznico, do celic, ki se neprestano razmnožujejo, ga namreč cepljenje ne more odstraniti, je dodal.

Foto: Bobo

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2024 ob 6:59 Gostje gost

      Naj najprej vse ilegalne migrante cepijo in vse migrante iz Kosova, potem pa dalje. Ne da ti prinašajo bolezni ki jih že 50 let ni več v Sloveniji

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2024 ob 13:43 kilonja gost

        To je vsakemu ki ima vsaj deloma funkcionalne možgane jasno. V tej sezoni je bilo več kot 1000 primerov oslovskega kašlja,ki ga pri nas do korone skoraj ni bilo...in glede na to da je pri nas cepljenje obvezno je jasno kdo to nosi k nam. Samo v Mariboru z okolici je 1000 učencev ki imajo tuji državljanstvo,kje so še vrtci...kolegica iz Maribora otroka ne bo dala v šolo v njihov okraj,od 20 prvošolcev jih je samo 5 Slovencev!!

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2024 ob 7:18 gost

      Ja so zatrli in vse te naštete bolezni z cepivi združili v različne oblike raka.Za katerega pa ni cepiva.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2024 ob 8:19 Karel K. gost

      Mislim, da ti ne veš kaj meni odgovarjaš, odgovarjaš tako sebi v prid spremenjeno, da bi me postavil za nečvedneža in me kompromitiral. Saj nisi to prvič naredil. Jaz vem, da je gibanica sladica, zato ne moreš celi dan jesti samo gibanico. Šunka pa je mastno in prekajeno in iz zdravstvenih razlogov ne moreš jesti cel, da bi se najedel in delal. Seveda so tretjerazredne kvalitete prehrambeni artikli, tako kot prvorazredni in drugorazredni. Ker ne pijem alkohola, jaz teh prehrambenih artiklov ne primerjam cenovno s špricerji, pivom in še morda čem podobnim, morda cigarete. Jaz sem komentar napisal v smislu, da nam nam tidve zaščiteni živili nič ne koristita pri vsakdanjem prehranjevanju. Lahko mirno živimo brez njih. Problematiziram kvaliteto vsekdanje vsesplošne prehrane, ki pa je vprašljive kvalitete. Prosil bi te, da drugič prebereš moj komentar in ga komentira, z razumom, če pa ga ne razumeš pa napiši, da ne razumaš, ne pa da sem mimo vsekal ali kaj podobnega. Ti s tem komentarjem delaš reklamo Zvezdi pa Kodili, pa Hoferju za gibanico, nič pa ne poveš o vsesplošnih prehrambenih artiklih.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2024 ob 8:22 Karel K. gost

        Se opravičujem, glede na to, kako težko je objaviti napisani komentar, se mi je pripetila napaka in sem objavil na to temo napačen komentar. Še enkrat opravičilo vsem. Hvala za razumevanje!

        0 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2024 ob 10:12 123 gost

        Ni je teme ki je Karel nebi obvladal, kje so naši politiki da ga ne povabijo v svoje vrste,,Slovenija bo v pol leta rešena

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2024 ob 14:29 Lendavski nadvojvoda gost

        Károly,enkratno,da ne piješ alkohola,kakšen blesavec bi bil šele tedaj.....hm....mogoče normalnejši......Pa vidiš ,nihče te ne mara,niti levi niti desni,niti zdravstvo ,niti izplačevalci penzije.....Pa kaj sliniš okoli Janshe,v življenju pač nisi uspel priti v ospredje,tak je,vedno boš malenkostnen cmizdra,dno dostojnosti.

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.06.2024 ob 10:23 Karel K. gost

      Ko mi bodo oporekali umsko uravnovešeni komentatorji bom zaskrbljen, zdaj pa ko mi to ti pod Lali in 123 ena in ista oseba se mi smeji. Saj ti nimaš nekih človeških pozitivnih lastnosti potrebnih za vsakdanje življenje in komuniciranje. Jaz sem napisal ustrezen komentar, vendar kot se to dogaja na Pomurcu imajo ti neko blokado ali pa vnaprej berejo napisano in prej preden se objavi zbrišejo. Komentarja ni9sem ponovno napisal, bil pa je kar dober, seveda ne za tvoj okus ampak za izobražene in razumne bralce.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2024 ob 12:43 Lali gost

        Se pravi da vsi ki se s tabo ne strinjajo pišejo pod različnimi imeni, meni se zdi da si ravno ti taka oseba in misliš da si samo ti pameten, to je delo psihično bolnega ki misli da je edini pameten in nihče ne pravi da nisi izobražen kar še ne pomeni da si vseved

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2024 ob 13:16 Karel K. gost

        Ne piši neumnosti, ker vsebine komentarja nisi razumel. Jaz sem napisal, da je to eden človek ki se je pojavil pod dvemi imeni. Torej ni množina ampak ednina. Pusti ti to psiho, najprej sebe predaj psihologom na kontrolo in potem ti drugemu deli psihološke nasvete. Ormož ti ne uide.

        0 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2024 ob 13:55 123 gost

        Karel K ala drugi Janša samo on ima prav in nihče drugi, še svojih somišljenikov ne mara, Logar,,

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2024 ob 14:36 Lendavski nadvojvoda gost

        Kàroly,kaj pa rineš sem gor,če te portal po tvoje blokira?.Jaz te ne bi blokiral nikoli,ljudje naj imajo veselje se iz koga smejati(iz tebe Károly).Ps.-ko bom jaz star kot Kàroly,bom tiho,ne bom javno kazal morebitnega idiotizma.

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.06.2024 ob 13:35 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.06.2024 ob 22:25 Kobra gost

      Karel vedno na neko drugo temo obrnete,no cepljenje ja samo tisto okoli covida pa je kot v filmu.no karči če se slučajno niste cepili proti kovidu 10 krat različnimi zd karticami,no ja za prijatelje si je treba ne samo čas uzet še kaj drugega,...

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.