https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ste kupili ta živila? Vsebujejo nevarne snovi

13.06.2024 ob 12:00  

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odredila odpoklic svežega ingverja, limet in energijske pijače zaradi prisotnosti nedovoljenih snovi.


Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora v notranjem prometu odkrila prisotnost nedovoljene aktivne snovi klorpirifos-etil v vzorcu svežega ingverja.

Gre za živilo iz kategorije začimb, ki je bilo v prodaji kot rinfuza, pod dobaviteljem Stjema promet d.o.o. iz Hrvaške in distribuirano s strani podjetja ENGROTUŠ d.o.o., Cesta v Trnovlje 10a, 3000 Celje. Sveži ingver je bil na voljo v večjih poslovalnicah podjetja Tuš.

Klorpirifos-etil predstavlja resno kemično tveganje, zaradi česar je Uprava odredila takojšen odpoklic živila. Potrošnikom, ki so kupili svež ingver in ga še hranijo doma, svetujejo, naj ga ne uporabijo in zaužijejo, temveč vrnejo na mesto nakupa.

Poleg tega je Uprava preko sistema RASFF prejela obvestilo o odpoklicu limet, v katerih je bila ugotovljena presežena vrednost pesticida klorpirifos. Izdelek, ki spada v kategorijo sadja in zelenjave, se prodaja kot E limete, 300g, z loti L 1903, L 1905 in L 2003. Dobavitelj je Enna Fruit d.o.o. iz Hrvaške, distributer pa Mercator d.o.o. iz Ljubljane.

Tudi v primeru limet gre za resno kemično tveganje zaradi prisotnosti klorpirifosa, kar je privedlo do odpoklica živila. Potrošnikom, ki so kupili te limete in jih še hranijo doma, priporočamo, naj jih vrnejo na mesto nakupa.

Vir: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Uprava je v okviru uradnega nadzora v notranjem prometu odvzela tudi vzorec energijske pijače, pri katerem je bilo ugotovljeno, da vsebnost analiziranih sladil presega predpisano mejno vrednost, zato proizvod ni v skladu z zahtevami zakonodaje o aditivih v živilih. Gre za brezalkoholno pijačo Reign Energy – Inferno Red Dragon v pločevinki 473 ml, z rokom uporabe 10/24 in lotom J2222 NCS. Proizvajalec je Reign Beverage Company LLC iz ZDA, distributer pa Amazona d.o.o. iz Visokega. Izdelek je bil naprodaj v trgovini The Nutrition v Kranju in v spletni trgovini www.sweet-shop.si.

Presežena predpisana mejna vsebnost sladila sukraloza (E 955) predstavlja kemično tveganje, zato je bil izdelek umaknjen iz prodaje. Kljub temu je ocena tveganja pokazala, da povišana vsebnost sukraloze predstavlja sprejemljivo tveganje in je živilo ocenjeno kot varno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2024 ob 12:39 cűjcek in pőcek gost

      Za kaj se vse to ne pregleda prej kot gre v trgovine ?Lahko da se vse to prodaja neja mesecev in po tem pametni najdejo da ni dobro ko so ljudje že to zaužili

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2024 ob 12:45 Markojca gost

      Jes san jih pojela pa drislan.......na pode pa na šankrejte man šiptarjevo, jajošof kejp pa po jen drislan!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2024 ob 13:39 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.