https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nasilje nad starejšimi je večinoma skrito

15.06.2024 ob 12:40  

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ki ga je leta 2011 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, organizacije, ki se zavzemajo za pravice starejših, opozarjajo na nedopustnost tovrstnega nasilja ne glede na to, ali gre za psihično, fizično, ekonomsko ali socialno nasilje.


"Kakršna koli oblika nasilja je dejanje, ki nas lahko prestraši, prizadene in poniža," je za STA opomnila Zdenka Jan, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije. Po njenem mnenju je pomembno, da se nanj odzovemo, ga prepoznamo, preprečujemo, obsodimo in nanj ustrezno reagiramo. Starejši imajo pravico do dostojanstva, varnosti in spoštovanja ne glede na svojo starost ali zdravstveno stanje. Prepričana je, da je treba oblikovati mrežo podpore, znotraj katere lahko starejši poiščejo pomoč in zaščito v primeru nasilja ali zlorab.

Nasilje nad starejšimi zahteva skupno pozornost vseh in odločno ukrepanje, da bi ustvarili varno okolje. Vsak posameznik si namreč zasluži, da živi v okolju stabilnega miru in brez strahu pred nasiljem.

Združenje za dostojno starost je izpostavila oceno Svetovne zdravstvene organizacije, da je vsaka šesta starejša oseba tarča ene od oblik nasilja. V Sloveniji že več kot 145.000 prebivalcev in prebivalk nima osebnega zdravnika, med njimi pa je veliko starejših. Ti so šibek člen tako v družbi na splošno kot v zdravstvenem sistemu. Starejši se poleg tega vedno težje znajdejo v pospešeni in agresivni informatizaciji zdravstva. Posvarili so, da "gre za digitalno nasilje nad starejšimi."

Prav tako vidijo nasilje pri dostopu do dolgotrajne oskrbe, zlasti v domačem okolju. Čakalne dobe za mesta v domovih so nesprejemljivo dolge. Pri tem so se naslonili na podatke Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, po katerih na sprejem v domu čaka skoraj 18.800 ljudi, med njimi tudi 5000 nujnih primerov.

Pri varuhu človekovih pravic zaznavajo vse več pobud, ki se nanašajo na nasilje in nehumano ali ponižujoče ravnanje v domovih. Med njimi so tudi anonimne pobude, kar po njegovih navedbah lahko kaže na strah pred morebitnimi posledicami prijav. Peter Svetina hkrati zaznava nasilje svojcev nad starejšimi člani družine. To je pogosto skrito za štiri stene in ga ne prepoznajo niti starejši sami ali pa se ga bojijo prijaviti, ker so odvisni od svojcev.

Svetina pri tem poudarja, da moramo imeti kot družba ničelno toleranco do nasilja. Glede na to poziva vse, ki zaznajo ali opazijo tovrstno nasilje, naj ga prijavijo pristojnim organom.

Foto: Freepik

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2024 ob 13:23 Karel K. gost

      V tej državi je pomembno in bo0gokletno sovražno dejanje, nasilje nad istospolnimi, čeprav tega nasilja ni, saj jih nihče ne nadleguje, le se borimo proti temu, da ne smejo imeti dvojnih pravic. Kakšni so, naj takšni živijo, delajo ustvarjajo in funkcio0nirajo. Nihče pa se ne loti tako vehementno zavzeto za nasilje nad starejšimi, kateri so ustvarili to kar danes imamo, zdaj na stara leta pa se jim ponuja evtanazija, namesto dostojne zdravstvene oskrbe, oskrbe v domovih. Poizkusni zanci so, najprej jih vprašajo tako cinično, saj glede na to, da imajo pred sabo na kartoteki rojstni datum in vedo računati, koliko ste stari. S tem jim povedo, da ne bodo enako obravnavani kot mlajši posebej pa ne kot politično privilegirani.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2024 ob 15:25 Lendavski nadvojvoda gost

        Károly,pripis,kaj si pa ti ustvaril?Vedno bil na državi,zdaj pa pljuvaš.Še plenice ti financiram z delom v gospodarstvu.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2024 ob 13:35 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2024 ob 21:49 T - 4 gost

      Nasilje nad starejšimi je večinoma skrito, našli smo rešitev, evtanzija !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.