https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Živali in vročina, kako jim pomagati?

22.06.2024 ob 16:00  

Zajel nas je prvi vročinski val letos in z njim visoke temperature, ki vplivajo tako na ljudi kakor tudi na živali. Pomembno je, da svoje živali pravilno zaščitimo in jim tako vsaj malo olajšamo vroče dni.

Živali bistveno težje prenašajo vročino kot ljudje, večina se jih namreč najbolje počuti pri temperaturah med 18 in 20 stopinj Celzija. Zato je odgovornost vsakega lastnika, da svoje živali primerno zaščiti in jim s tem pomaga lažje prebroditi vročino.

Najbolj pomembno je, da imajo živali v vročih dneh na voljo dovolj sveže vode.

Večina živali namreč svojo telesno temperaturo uravnava s pomočjo dihal. S hitrejšim dihanjem se znižuje telesna tempretura živali hkrati pa tako izgubljajo veliko tekočine, zato je toliko bolj pomembno, da imajo vedno na voljo svežo vodo.

Živali nikar ne sprehajajte po vročini.

Že najmanjša izpostavljenost živali najhujši vročini ali kakršna koli telesna aktivnost povzroči vročinski udar, kar lahko privede tudi do pogina. Zato se na sprehod raje odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Tudi sprehajanje po vročem asfaltu je v tem času odsvetovano, saj si lahko naši štirinožci opečejo in poškodujejo svoje občutljive tačke.

Ne puščajte živali v avtomobilih.

Najpogostejši vzrok pogina živali v poletni vročini je pozabljena žival v avtomobilu. Tudi če pustimo odprta okna, je za žival udar vročine, ki se nabere v avtomobilu vseeno prehuda. Udar namreč lahko nastopi že 15 minut po izklopu klimatske naprave.

Kako pomagamo živali, ki je doživela vročinski udar?

Žival takoj premaknemo v zračen prostor ali senco in jo ohlajamo z vodo. Pomembno je, da je ta voda mlačna in ne ledena. Ko žival ohladimo, ji poiščimo najbližjo veterinarsko pomoč.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2024 ob 17:26 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.