https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes obeležujemo mednarodni dan beguncev

20.06.2024 ob 13:45  

Danes obeležujemo že 24. mednarodni dan beguncev, ki je namenjen ozaveščanju o položaju beguncev, ki so morali zaradi konfliktov ali naravnih nesreč zapustiti svoje domove.

Svet na ta dan praznuje pogum in moč ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo domačo državo, da bi pobegnili pred preganjanjem in konflikti. Hkrati pa se poudarja globalno odgovornost do beguncev ter pravica do pribežališča, ki je temeljna človekova pravica, določena z Ženevsko konvencijo o statusu beguncev iz leta 1951 in Protokolom iz leta 1967.

Nudenje zaščite beguncem pomeni spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic ter humanitarnen in solidaren odnos države do prizadetih civilistov. 

Slovenija preko mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči prispeva k zmanjševanju vzrokov za razseljevanje, hkrati pa podpira projekte, namenjene neposredni pomoči beguncem v državah, kot so Libanon, Jordanija in Uganda. Poseben poudarek je na ekonomskem in psihosocialnem opolnomočenju beguncev, izobraževanju in rehabilitaciji, pri čemer so še posebej izpostavljene ranljive skupine, kot so otroci in ženske.

V letu 2022 je Slovenija zabeležila več kot 15.000 prošenj za mednarodno ali začasno zaščito, med katerimi je bilo več kot 8.000 oseb, predvsem žensk in otrok, ki so zaradi vojne v Ukrajini poiskali zatočišče v Sloveniji.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.06.2024 ob 14:54 smrkci gost

      Pravi begunci so doma to so pa musljimanski borci vsi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.06.2024 ob 0:14 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2024 ob 22:49 Kobra gost

      Prvi val beguncev dolgo nazaj,begunci z dragimi telefoni,kam so plačevali mesečno naročnino? Kdo jim menjal njihov denar za evre,to se kot prvo treba vprašati,najti povezane krivce za to

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.