https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Stavka na upravnih enotah resno ogroža slovensko gospodarstvo

17.06.2024 ob 14:36  

Kot poroča STA, podjetja poročajo o vse več težavah zaradi stavke na upravnih enotah, na kar je v pogovoru z novinarji povedala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.


Težave se pojavljajo predvsem pri zaposlovanju tujih delavcev in zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj. V gospodarstvu si želijo razširitve nabora bistvenih nalog v času stavke.

Nahtigal je poudarila, da na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) niso proti stavki in boju zaposlenih na upravnih enotah za boljše plačilo, vendar si želijo, da bi upravni delavci, od katerih je gospodarstvo odvisno za izvajanje administrativnih postopkov, izvajali vsaj minimum javnih storitev.

"Tako kot je zdaj, ni dobro za nikogar," je prepričana Nahtigal. Na težave pri podeljevanju dovoljenj za prebivanje in delo tujcev po njenih besedah opozarjajo praktično v vseh panogah, saj je slovensko gospodarstvo kot celota iz leta v leto bolj odvisno od tuje delovne sile. Zaradi stavke zaposlenih na upravnih enotah ne morejo zaživeti niti zadnje zakonske spremembe, ki naj bi odpravile zamaške pri podeljevanju teh dovoljenj, je dodala.

Na težave zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj pa opozarjajo predvsem podjetja iz lesnopredelovalne in gradbene panoge, natančneje na primer izdelovalci montažnih hiš. Ti so tako za postavitev tovrstnih objektov izpolnili že vse pogoje in izdelali potrebne izdelke oz. dele, zdaj pa so obstali na zadnji stopnički pred začetkom del. Zaradi tega se jim kopičijo zaloge, nabirajo si zamude, grozi jim izguba poslov in strank.

V logističnih podjetjih medtem izpostavljajo negativne posledice podaljšanja čakanja na vozniška dovoljenja.

V GZS bi si, tako Nahtigal, želeli dopolnitve seznama bistvenih nalog, ki jih je treba izvajati v času stavke, da bi ta vključeval tudi pomembne storitve za gospodarstvo. Že ta teden naj bi imeli na to temo sestanek z ministrstvoma za javno upravo in gospodarstvo, turizem in šport.

Seznam delovanja upravnih enot v času izvajanja stavke si lahko ogledate tukaj.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2024 ob 15:43 Lali gost

      Panvita iin lušt rabita in to brez klime, gnoji opravite pa vse posle med službo

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.06.2024 ob 16:22 radgončan gost

      Ajde delat ,kr neki bi se šli !!!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.06.2024 ob 16:25 gost

      Resno z vlado na čelu boste to državo pripeljali v propad ..... slovenski narod pa trpi ! Sramota ste !!!

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2024 ob 17:05 123 gost

        Gnoj desničarski te plače so dediščina vseh dosedanjih vlad, kdo je uvedel ZUJF, res ste cepljeni z Janšo in take nepismene budale on rabi

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.06.2024 ob 17:06 gost

      Vse delavce v javni upravi keri stavkajo takoj prepisati na zavod za zaposlovanje. Kajti ti kreteni že 33 let samostojne Slovenije nič, nič, nič ne delajo.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.06.2024 ob 17:43 gost gost

      TELE LEJVO PA JANŠA KRIV ČI JIM NE DAJO POVIŠICE MATER EDNI STE BETEŽNI DO DNA ZA POTOVANJA JE DENAR ZA DELAVCE PA NEGA ČI SO PAMETNI UE ZAKLENITE KA DE TE GOLOB NAPRAVO PA DA VIDIMO

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2024 ob 19:26 123 gost

        Si pa zabiti, lepo sem napisal da je to posledica vseh vlad, jih je pa Janša oškodoval ZUJF, kot tudi upokojence ko je znižal odmerni odstotek z79 na57, poleg tega pa jim več kot minimalec ne pripada ker večina zaposlenih so gimnazijski maturanti,kar pa ni poklic

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.06.2024 ob 18:04 Gost gost

      Da bodo se naprej uvazali poceni delovno silo in placevali minimalca in izkoriscali ter se bogatili. Ena skupina kupcev stanovanj v Lj so obrtniki, ne vejo kam z denarjem, da bi pa posteno placali delavca to pa ne. Pravilno naj stavkajo nobenih dovoljenj vec, naj dvignejo placo je dovolj domacih delavcev.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.06.2024 ob 18:41 gost

      Naj štrajkajo pa naj zjebejo toga lažnivega,manjastoga,kleptomanskoga golobajzerja,samo štrajkajte podpiramo vas.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.06.2024 ob 18:13 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.