https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes praznujemo dan državnosti

25.06.2024 ob 6:05  

Danes, 25. junija, praznujemo dan državnosti, ki velja za enega najpomembnejših slovenskih državnih praznikov in je hkrati dela prost dan.


Na današnji dan je leta 1991 Slovenija razglasila neodvisnost od Socialistične federativne republike Jugoslavije, kar je pomenilo začetek njene poti kot samostojna država. Ta zgodovinski dogodek je prelomnica v slovenski zgodovini in simbolizira dosego dolgoletnih prizadevanj slovenskega naroda po samostojnosti in suverenosti.

Dan državnosti je priložnost za refleksijo in praznovanje dosežkov slovenske države. Simbolizira enotnost, pogum in odločnost slovenskega naroda, ki je po stoletjih tuje nadvlade dosegel svojo samostojnost. Temu v čast so danes številni državljani ponosno izobesili slovensko zastavo, hkrati pa so ta praznik po vsej državi počastili s številnimi slovesnostmi, kulturnimi dogodki in proslavami, ki poudarjajo pomen tega dne za slovensko identiteto.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.06.2024 ob 7:13 Zgodovine se ne sme pozabit gost

      https://youtu.be/swtf49X5oqU https://youtu.be/UbVJqG8cB-4 https://youtu.be/jACga2bHJKI https://youtu.be/MgDKnTDCo0M

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2024 ob 8:19 Beltincar gost

        Nam je pa beltinski župnik in Mad. Klika postavila madžarsko tablo ponosni Slovenci ne dajmo se

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2024 ob 20:40 farar gost

        Kakšni so nameni tega vašega plivanoša? Tabla je za tega Ladislava, ki je za časa svoje vladavine prodal Šibenik Benečanom. Verjetno vas plivanoš in pušpek ščeta prodati vogron, taka van nega pomoči ! Vir informacije je arhiv Škofije Šibenik.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.06.2024 ob 8:20 Karel K. gost

      URESNIČENJE TISOČLETNIH SANJ To je oziroma mora biti dan, ko se bo končno uresničila moja želja in želja večine slovenskega naroda in narodnosti, živečih na tleh Slovenije, pa tudi želja Slovencev, ki živijo po svetu, da zaživimo v svoji samostojni državi oziroma povemo, da imamo Slovenci državo. Sam sem ponosen, da pripadam generaciji, ki bo uresničila tisočletne sanje naroda , ki mu pripadam, o lastni državi. Uresničitev lastne države poudarjam zaradi tega, ker sem s prijatelji in sodelavci o njeni uresničitvi govoril in se skupaj pripravljal na ta dan že tedaj, ko se je s pomočjo vojaške sile in kvazi politične ideologije branilo lažno »bratstvo in enotnost.« Vem, da nam v samostojni državi ne bo postlano z rožicami, vendar s svojo delavnostjo, znanjem in sposobnostjo lahko premagamo težke čase, ki nas čakajo po tem datumu. To mora biti datum, ko se bomo ločili od tistih, ki vedo reševati tudi najmanjši problem s pomočjo orožja. Z njimi se lahko v prihodnje povežemo tedaj, ko bodo uvideli, da se lahko problemi rešujejo tudi po mirni poti. Z lastnostmi, ki jih imamo Slovenci vsaj toliko, kot jih imajo narodi razvite Evrope, bomo zagotovo v najkrajšem času dosegli popolno politično in gospodarsko samostojnost in neodvisnost. Da dosežemo ta cilj, se moramo že naslednji dan po razglasitvi neodvisnosti oziroma samostojnosti lotiti perečih gospodarskih problemov. Tega se zagotovo zavedajo tako slovenska vlada kot vse politične stranke. Socialdemokratska stranka v Murski Soboti, ki ji trenutno predsedujem, se bo morala spoprijeti s problemi delavstva in drugih slojev prebivalstva, ki je v tem trenutku v skoraj nerešljivem položaju, pa tudi s problematiko divjega lastninjenja oziroma propadanja tako imenovane družbene lastnine, ki je plod dela tega delavstva. Vestnik, dne: 20. Junija 1991

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2024 ob 11:52 gost

        Kozic, zopet hvališ samega sebe. A te res ni nič sram? Človek, ti si resno bolan. Čimprej k psihiatru!

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2024 ob 13:52 Stalinisti morili nasprotnike gost

        https://old.delo.si/novice/slovenija/umrl-danilo-slivnik.html https://www.rtvslo.si/na-danasnji-dan/7-junij-umor-dobrega-cloveka-iz-negove/https://reporter.si/clanek/slovenija/skrivnostne-smrti-vplivnih-in-znanih-slovencev-rigl-premk-zajdela-baricevic-jamnik-in-rotar-

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.06.2024 ob 8:23 Karel K. gost

      Gornje kot tudi to je takrat napisal Karel K. DAN RAZGLASITVE SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE 25.JUNIJ 1991 Bolj se je dan nagibal proti večeru, so se črni oblaki, ki so prinašali deževno ploho, razvili na nebu nad celo slovensko deželo. Bolj se je bližala ura težko pričakovane resnice, za katero se je slovenski narod odločil že pred meseci, da bo ta uradno potrjena in bo razglašena Slovenska samostojnost, se je stemnilo, kot da bi že stopili v noč. Nebo nad slovensko deželo se je razhudilo in obenem tudi razjokalo in dež je začel padati, kot da bi lilo iz škafa. Mati narava je bila z nami z slovenskim narodom. Potrudila se je in je slovensko zemljo namočila, samo da bo lahko seme samostojnosti, ki ga bo vsak trenutek slovenski narod posejal na svoji zemlji, kar najhitreje vzklilo in raslo in raslo in nikoli ovenelo. Ko je napočil trenutek resnice, je dež nehal padati in nebo se je zjasnilo. Razburkano nebo je bil opomin tistim, ki si niso želeli, da bi to seme samostojnosti vzklilo in bi rastlina samostojnosti rasla, da bo vsak njihov poizkus uničenja volje slovenskega naroda padel na neplodna tla in ovenel. Kot predsednik OO SDSS sem v teh večernih urah tega slavnostnega dne s predsedniki drugih strank v občini Murska Sobota, sodeloval pri sajenju spominske lipe v spomin na razglasitev samostojne Slovenije v parku pred občinsko zgradbo v Murski Soboti. Za potrebe medijev in fotografov sem vrgel svoje tri lopate zemlje k njenim koreninam v želji, naj raste in naj božanski vonj njenih cvetov služi čebelam za nabiranje medu, vse prihodnje generacije slovenskega naroda na tem prostoru pa naj premami, da obstanejo ob njej v spomin na generacijo slovenskega naroda, ki je dosanjal njegov tisočletni sam o samostojni slovenski državi.

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2024 ob 11:57 Dobri vojak Švejk gost

        Ti si filozofiral, se nastavljal kameram in sadil lipo, jaz pa sem bil že dober teden pod orožjem. Seveda je moj prispevek k osamosvojitvi neprimerljiv s tvojim nastopaštvom.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.06.2024 ob 15:42 Karel K. gost

      Resnic oli mar ne. Nekateri smo ustvarjali državo in smo to tudi zapisali, drugi pa ste se skrivali po zidanicah in piopivali, zdaj pa rečete, da ste bili pod orožjem. Ti meni razloži pomen besede "Patetika". Videl boš kako ogaben si s svojim podstrešjem.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.06.2024 ob 18:21 Karel K. gost

      To jaz brez tvoje megle na podstrešju pogledam, jaz sem te zaprosil, da mi to s svojimi besedami razložiš. Malo se razgibaj in kometiraj ponujeno vsebino, to hočem, ne pa da samo mene opravljaš. Dokazuješ, da si zares retardiranec, butniglavec, ko drugega kot opravljati mene ne znaš. Jaz ti dajem priložnost s svojimi komentarji in prispevki, da se veseliš kot otrok kocke čokolade, da lahko nastopaš. Prosim te nadaljuje, že se veselim tega. Več ti ne bom odgovarjal in ti tako več ne bom ponudil priložnosti tukaj, pa na naslednjem primeru se oglasi, da se bomo malo zabavali. Si morda še vedno pod orožjem, alkoholom ali drogami. Saj človek brez vpliva substanc ne more biti tako neumen kot si ti. Pa izberi si eno ime in piši, ne pa da si tega ne upaš.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2024 ob 19:19 gost

        No, to pa je tipičen odgovor plitkega in nerazgledanega človeka. Ko nima argumentov, samo naklada, naklada, naklada …

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.