https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti suši in širjenju puščav

17.06.2024 ob 16:15  

Danes mineva 30 let odkar je Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) v Parizu sprejela konvencijo za boj proti širjenju puščav in degradaciji (UNCCD) in istega dne razglasila omenjeni svetovni dan.


Svetovni dan letos poteka pod geslom Združeni za zemljo: Naša zapuščina. Naša prihodnost, s kateri želijo ZN spodbuditi trajnostno upravljanje zemljišč. Vsako sekundo se namreč degradira za štiri nogometna igrišča zdrave zemlje oziroma 100 hektarjev na leto opozarjajo ZN.

Cilj svetovnega dne je ozaveščanje proti dezertifikaciji oziroma degradaciji tal, kar označuje probleme na sušnih območjih kot na primer manjša proizvodnja hrane, nerodovitnost tal, slabša kakovost vode, izguba tal zaradi pozidave in drugo.

Slovenija je opredeljena kot prizadeta država severnega sredozemlja, saj našo državo prizadevajo procesi degradacije tal in suša. Izrazita suša se pri nas pojavlja najpogosteje med aprilom in septembrom, posledice pa se pojavljajo predvsem v kmetijstvu. Najbolj so opazne pri zagotavljanju lokalne prehranske varnosti.

Največ škode je bilo zabeležene na posevkih kuruze, jablanovih nasadih ter na zelenjavi na prostem. Posledice suše pa so v zadnjih petnajstih letih kar sedemkrat dosegle razsežnosti naravne nesreče.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2024 ob 19:37 gost

      Te suše so vedno najbolj veseli kmeteki. Večja je suša več skasirajo subvencij. Spet bo večji traktor.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.06.2024 ob 18:13 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.06.2024 ob 12:58 Lendavčan1 gost

      Butasti komentar,"večji traktor"pol pa ročno rovaj njivo in si prideluj hrano če ti paše in prodaj za drobiž.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.