https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali veste, kaj v resnici pomeni moč zaščitnega faktorja?

19.06.2024 ob 9:10  

Bliža se čas počitnic in dopustov, kjer na plaži ali ob bazenu velikokrat slišimo zmotno misel, da je moč oz. številka zaščitnega faktorja premosorazmerna z zaščito, ki nam jo faktor nudi. Preverite, kaj v resnici pomenijo te številke in se primerno zaščitite pred soncem.


Zaščita pred soncem je v teh dneh še kako pomembna, saj lahko škodljivi sončni žarki povzročijo boleče opekline, hiperpigmentacijo, prezgodnje znake staranja ali celo raka. Zato je bistvenega pomena, da izdelke z zaščitnim faktorjem uporabljamo vsak dan, še posebej na predelih telesa, ki so najbolj izpostavljeni soncu.

Izdelki z zaščitnim faktorjem nosijo kratico SPF (sun protection factor) oz. ZF, ki nam razkriva koliko zaščite pred soncem zagotavlja določen izdelek. Predstavlja merilo, ki opredeljuje koliko časa smo lahko varno izpostavljeni sončnim žarkom. To v konkretnem primeru pomeni, da če je oseba brez kreme z zaščitnim faktorjem dobila opekline po 10 minutah izpostavljenosti soncu, bi z uporabo kreme z zaščitnim faktorjem 30 lahko na soncu, preden bi dobila opekline, ostala 30-krat dlje, torej 300 minut.

SPF nam pove tudi, kako učinkovita je krema pri zaščiti kože pred škodljivimi ultravijoličnimi (UV) žarki, predvsem UVB žarki, ki povzročajo opekline in razvoj kožnega raka.

- SPF 15 omogoča 93% zaščito pred UVB žarki,

- SPF 30 omogoča 97% zaščito pred UVB žarki in

- SPF 50 omogoča 98% zaščito pred UVB žarki.

Katere izdelke z zaščitnim faktorjem torej izbrati?

Izbira je odvisna od več dejavnikov, in sicer od tipa kože, dolžine in intenzivnosti izpostavljenosti soncu ter specifičnimi potrebami (npr. vodoodpornost, zaščita pred UVA in UVB žarki). Za vsakodnevno uporabo, ko se večinoma gibate med notranjimi in zunanjimi prostori, je SPF 15-30 zadosten, medtem ko je za dolgotrajnejšo izpostavitev soncu, zlasti med aktivnostmi na prostem, primernješa izbira SPF 30 ali višji.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2024 ob 16:33 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.