https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenski 15-letniki podpovprečni na področju ustvarjalnega mišljenja

21.06.2024 ob 9:00  

Po podatkih mednarodne raziskave OECD PISA 2022 so slovenski 15-letniki na področju ustvarjalnega mišljenja v primerjavi z vrstniki iz drugih držav pod povprečjem, prav tako pa izražajo bolj negativna stališča do različnih vidikov ustvarjalnosti in so manj odprti za pridobivanje novega znanja.


Raziskava, ki je prvič vključila preverjanje ustvarjalnega mišljenja, je pokazala, da so slovenski dijaki na lestvici od 0 do 60 točk dosegli povprečno 30 točk, kar je manj od povprečja OECD, ki znaša 33 točk. Najbolje so se odrezali dijaki iz Singapurja, Južne Koreje, Kanade ter evropskih držav, kot so Estonija, Finska in Danska.

Slovenski mladi so sicer pokazali zavzetost pri reševanju nalog, a so na vseh področjih merjenja dosegli rezultate pod povprečjem OECD. V Sloveniji je tretjo, temeljno raven ustvarjalnega mišljenja doseglo 73 odstotkov mladih, medtem ko je v OECD ta delež 78-odstoten. Dijakinje so v vseh sodelujočih državah dosegale višje rezultate kot dijaki, pri čemer je bila razlika med spoloma štiri točke.

Rezultati razkrivajo tudi, da ni močne povezave med ustvarjalnim mišljenjem in dosežki v matematiki, branju in naravoslovju, kar pomeni, da nekdo lahko izstopa v ustvarjalnem mišljenju, ne da bi bil odličen tudi na drugih akademskih področjih.

Razlike v dosežkih pa se glede na raziskavo kažejo tudi pri drugih dejavnikih. V povprečju najvišje dosežke dosegajo dijaki, ki obiskujejo splošno gimnazijo, najnižje pa dijaki, ki obiskujejo programe poklicnega izobraževanja. Razlika se pojavljajo tudi glede na status priseljenca, pri čemer dosegajo višje rezultate tisti, ki so poročali o tem, da nimajo statusa priseljenca.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.06.2024 ob 9:58 gost

      Kako bodo ustvarjalni z mišljenjem če pa starši vodijo njihovo mišljenje razvoj druženje šport itd. Vse se starši odločajo kaj je za njih dobro in kaj ni zato pa pride potem do trenj. Namesto da bi se mladi sami odločali kaj bodo oblekli kaj bodo jedli kam bodo šli dalje v šolo kak šport bodo obiskovali itd. Najbolj pokvarijo 15 letnike starši z pomočjo tistih ta starih keri njim pa še bolj škodijo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.