https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pšenica v rdečih številkah: Kmetje in njihove zadruge zahtevajo ukrepanje vlade

24.06.2024 ob 6:00  

Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Sindikat kmetov Slovenije pozivajo Vlado Republike Slovenije k nadomestitvi izpada prihodka v pridelavi pšenice za leti 2023 in 2024 ter preučitvi uvedbe proizvodno vezanega plačila za tržno pridelavo krušne pšenice od leta 2025 naprej.


Pridelava pšenice je zaradi posledic ukrajinske krize že drugo leto v rdečih številkah. Kmetijske organizacije pozivajo ministrico Matejo Čalušič in predsednika vlade Roberta Goloba k takojšnjemu ukrepanju za ohranitev pridelave pšenice ter izplačilu pomoči za leti 2023 in 2024. Predlagajo tudi vzpostavitev medpanožne organizacije in sklepanje pogodb, ki bodo v verigi temeljile na izračunu cen, upoštevajoč stroške pridelave in zagotavljal dolgoročno oskrbo potrošnikov z moko iz pšenice slovenskega porekla ter pravičnejšo porazdelitev vrednosti med deležniki.

Medtem ko se je v Pomurju že pričela žetev ječmena, hitro dozorevanje pa napoveduje skorajšnji začetek žetve pšenice, kmetijske organizacije ugotavljajo, da so njihovi pozivi za izplačilo pomoči za pridelavo pšenice za leto 2023 naleteli na "gluha ušesa". Julija 2023 je Evropska komisija Sloveniji dodelila sredstva za nujno finančno pomoč v kmetijskih sektorjih, a pristojno ministrstvo dogovora ni izvedlo. Sredstva so bila preusmerjena za odpravo škode zaradi ujm na kmetijskih objektih.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič poudarja, da bi morala država namenska sredstva EU obdržati v sektorju pšenice. Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič pa pri tem dodaja, da je izguba v pridelavi pšenice leta 2023 znašala preko 500 EUR/ha.

Kmetijske organizacije pozivajo k višji vključenosti v shemo kakovosti Izbrana kakovost Slovenija in potrebi po povečanih kolektivnih naložbah v skladiščne prostore za doseganje boljših odkupnih cen.

Podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Milan Unuk izpostavlja, da mora država kmetom zagotoviti pokrivanje stroškov pridelave in minimalno plačo.

Kmetijske organizacije predlagajo, da se sredstva, prvotno namenjena pomoči za pridelavo pšenice leta 2023, zagotovijo iz proračunskih sredstev, in pozivajo k hitrejšemu ukrepanju države v primeru izpada prihodka leta 2024. Predlagajo tudi sofinanciranje kolektivnih naložb zadrug v skladiščne prostore za žita ter uvedbo proizvodno vezanega plačila za pridelavo krušne pšenice od leta 2025.

 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2024 ob 7:49 ........ gost

      Kmetom bi se naj povrnila škoda po ujmah in še dodatno vsa škoda, ki je ustvarjena na poljih, na katerih se sejejo koruza in pšenica za šverc - komerc. To je vidno v Pomurju od radgone do madžarske granice. Sicer bi nam ta pšenica zadostovala, s koruzo pa bi lahko nakrmili vse živali, katerim paše in obstajajo v deželi na sončni strani alp. Tak, da i se nam meso cedilo po laktaj, ko bi pečenga žderali.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.06.2024 ob 7:50 Karel K. gost

      Vsi smo na isti ladji, ladji političnih barab in norcev, najstniško obnašajočih zaljubljencev. Za te je pomembnejša njihova osebna politična kariera, njena dolžina kot pa da bi delali tisto za kar so bili s strani manjšine izvoljeni. Za njih so pomembnejši športniki kot kmetje in delvci, zdravniki, saj je slovenski narod tako bolno naiven, da jih zaradi takšnega njihovega obnašanja nagradi in jim pripiše sposobnost, namesto, da bi jih združeno odgnal na smetišče politične zgodovine. Na žalost ta oportunistična, hlapčevska država dela slovenskega naroda sama se bi in vsem nam ter državi žaga drevo, ne samo vejo in nas rine v propad, v izbris tega naroda z obličja zemeljske oble.

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.06.2024 ob 7:51 gost

      Naša slovenska pšenica se prodaja v bogate države mi v Sloveniji pa dobimo pšenico iz Ukrajine kjer je z vsemi vojnimi strupi pošpricana. Gdo je zato kriv ne vlada ampak kmet keri hrepeni po velikem zaslužku. Kmeti so največji lažnivci v Sloveniji pa največje pijavke državne blagajne. To se vidi ko se na njihovih domačijah sveti ves prestiž od pregrešno dragih avtomobilov do vikendov obdanih z vinsko trto do pregrešno dragimi igračkami z keri mi se igrajo na njihovem peskovniku njivice kombajni, trakturji pa še pitaj boga kaki vse stroji. Zato morajo biti tako nabiti tja do 150 kg da vse ta prestiž obvladajo.

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.06.2024 ob 7:55 gost

      Kmet od 1 njive po kasira 3 krat. Enkrat pšenica drugič krma po pšenični tretjič subvencija od države. Kaj bi še ti debeluh zabiti Kmeti radi. Nič hrane pa ne predelajo za Slovenijo ker vse šeftajo v tujino.

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.06.2024 ob 8:00 gost

      Ne izražajo se dobro.ko govorijo da bi morala država storiti to in ono,kaki država pa država smo vsi ljudje.Kdo nam vlada?.Zakaj njih imamo?,Evropski parlament in tudi naš državni zbor ja oni bi se morali brigati za gospodarstvo kmetijstvo in kmetu pošteno plačati pridelek.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.06.2024 ob 8:24 Karel K. gost

      Ne dobijo vsi kmetje teh državnih podpor, le privilegirani to kasirajo, isto kot v ostali obrtniški in podjetniški branži. To nas ubija in pa to, da nihče ne kontrolira, koliko ta kmet kateri dobi subvencijo pridela. Nekateri namreč le orjejo njive, da se ne zarastejo, pridelka pa ni. Subvencije bi morale biti vezane na količino pridelanih artiklov hrane. Tisti kateri nebi dal nič na domači trg naj nebi več dobil subvencij. Seveda pa bi potem ti več ne orali njiv in bi se krajina zaraščala. Če hočete sprejeti ali ne, dejstvo, tako so se naučili v bivšem sistemu, ko so dobivali državne subvencije in je bila pšenica tako draga, da so s pol HA posejane pšenice poravnali stroške celotne kmetije. Seveda je politika kriva, da je tako in to ževeč kot 75 let. Saj pa tudi delavci in zdravniki in uradniki niso pošteno plačani. V državi so le politiki in pa seveda privilegiranci ne samo pošteno plačati ampak preplačani, da si ponijo bančne račune v tujini iz sistema korupcijske dejavnosti.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.06.2024 ob 9:10 gost

      Največ subvencij dobijo iz kroga desnih debilov se pravi privrženci stranke SDS. Ta stranka jih hujska ko ni na vladi ko so na vladi pa delijo največ denarja podpornikov SDS to so pa v večini kmetov.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.06.2024 ob 9:49 gost

      Malo okoli kepe?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.06.2024 ob 10:09 socialaš gost

      Kmetje in njihove zadruge zahtevajo ukrepanje vlade ? Res ste fuknjeni, vlada vam ni prepisala kaj morate sejati, setev je odločitev kmetov !!

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.06.2024 ob 10:39 gost

      Ha,ha,ha,svinja levojajčna še malo pa boš žreo travo pred blokom okrašeno z peščimi drekami,klošar eden.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.06.2024 ob 11:30 Karel K. gost

      Na tem portalu se pač oglaša eden in isti betežen debil pod različnimi imeni, kateri se ravna po špregovoru, ni važno, če je meni crknila krava, glavno, da je tudi sosedu. Glavno, da so njegovi gospodarji titoisti na oblasti, da on kasira za takšne vsebinsko izražene zmazke, kot jih zmore v dveh ali treh besedah napisati. Komentarja ne more sestaviti, saj ne zna razmišljati in nima nopbenega svojega mnenja, piše le kar mu gospodarji naročijo, da lahko druge zbada, ponižuje, žali, kritizira. Saj se pa cela kmečka populacija po Evropi bavi z istim problemom in stavkajo resno, ne pa kot se to stavka v Sloveniji, ko to postane igra za vladajočo politično elito, ko se ti še bolj zabavajo in so vedno bolj sami sebi zadostni, saj jim nihče ne ogroža oblastniških foteljev, kot se to zgodi v zahodni Evropi. Ti temu poklicnemu ležnivcu do ušes zaljubljenemu najstniku pri 55. letih starosti, na volitvah še vedno prispevajo več kot 20 odstotkov volilnih glasov. Sveta preproščina.

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.06.2024 ob 17:11 Džauže Titoist Čebinar gost

        Hej tovariš Karel, lep pozdrav iz Kölna. Udba me je poslala, da malo opazujem in poročam z jutrišnje tekme. Ampak sem že danes opazil ogromno čebinarskih titoistov, starih od deset do trideset let. Sami indoktriniranci. Nekontrolirano se derejo ”kdo ne skače ni Sloven’c” in ”mi Slovenci”, pojejo ”V dolini tihi” in podobno režimske pesmi. Bom imel kar nekaj dela, da napišem poročilo. Pa še pivo je drago, dnevnica pa mala.😩

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.06.2024 ob 19:33 gost

      Doma bi osta ne ka tan okoli klantivles v varasi pod gostanami mamo mrzlo penece union , pa gamsovo pivo pa naj se mlada golazen vo spametij tan vej za delo njim tak nej doma

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      24.06.2024 ob 21:41 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.06.2024 ob 20:47 Kobra gost

      Glejte nekaj,zakaj toliko vložek v Ukrajini? Poceni žita,ker Ukrajina ni v EU ne veljajo fitofarcevtski zakoni kot pri nas,kmetijstvo tam v veliki meri upravlja Francija zato bil pripravljen makron tja celo vojsko poslati na pomoč,poceni žita od tam so odgovor,zakaj bi kmetom plačevali več če pa tam poceni dobijo.če bi se zgodilo da več od tam nebi bilo žit verjemite da bi cena bila večja in še v tegline bi sejali pšenico,ka vam ni jasno,če bi v Ukrajini bile same skale brez njiv Evropa nebi toliko vlagala,američani so drugo in z drugimi interesi o katerih nebom zdaj ker ni to tema v naslovu

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.