https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Sivka: Dišeča zakladnica zdravja in lepote

4.8.2024  

Sivka je ena izmed najbolj priljubljenih in vsestranskih rastlin na svetu. Navdušuje s svojim značilnim vonjem, vijoličnimi cvetovi in številnimi koristmi za zdravje in lepoto. Zaradi rodovidnih tal in sončnega podnebja je sivka postala vse bolj razširjena tdui v Pomurju, kjer s svojimi številnimi korstmi prispeva k razvoju lokalnega gospodarstva in turizma. 

Od nekoč do danes

Sivka ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več tisočletij nazaj. Stari Egipčani so sivko uporabljali kot dišavo in pri mumifikaciji, medtem ko so Grki in Rimljani cenili njene zdravilne lastnosti in jo uporabljali v kopelih za sprostitev. Svojo priljubljenost in uporabnost je ohranila vse do danes, pri čemer se še naprej razvija in prilagaja sodobnim potrebam. Kombinacija starodavnih praks in sodobnih inovacij pa zagotavlja, da ostaja nepogrešljiv del našega vsakdana, bodisi v zdravstvu, kozmetiki, kulinariki ali vrtnarstvu.

Uporaba sivke

1. Aromaterapija in sprostitev
Eterično olje sivke je znano po svojih pomirjevalnih in sproščujočih lastnostih. Uporablja se v difuzorjih, masažnih oljih in kopelih za zmanjšanje stresa in izboljšanje spanca.

2. Kozmetika in nega kože
Sivka ima antiseptične in protivnetne lastnosti, zato se pogosto uporablja v kremah, losjonih, milih in šamponih. Pomaga pri zdravljenju aken, manjših ran, pikov insektov in opeklin.

3. Zdravljenje
Uporablja se za namene zdravljenja različnih zdravstvenih težav, vključno z glavoboli, nespečnostjo, prebavnimi motnjami in anksioznostjo. Sivkin čaj je priljubljen napitek za pomiritev in sprostitev.

4. Kulinarika
Sivka se uporablja kot začimba v številnih jedeh, slaščicah, medu in pijačah. Dodaja edinstven okus in aromo, ki je cenjena v kulinaričnem svetu.

5. Dekoracija in vrtnarstvo
Sivka je priljubljena okrasna rastlina zaradi svojih lepih cvetov in prijetnega vonja. Uporablja se na vrtovih, obrobah, skalnjakih in v cvetličnih gredicah. Na drugi strani pa je zaradi svoje trajnosti in dišave, posušena sivka priljubljena v različnih šopkih in drugih dekoracijah.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.08.2024 ob 10:27 Lendavski nadvojvoda gost

      Zdravje,čilost,dolgoživost ....je dobro pečeno prase,špricer in vodka.Amen.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.08.2024 ob 10:42 Zgodovine se moramo zavedat gost

      domovina.je/drzava-je-juretu-jankovicu-sinu-ljubljanskega-zupana-odpisala-dobrih-500-000-evrov youtu.be/r5G1qegp4b0?si=6QUTwzUKnHVnmCnl youtu.be/gMFRzhQKLNs?si=RLBIdmXyGsRIC0n-

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.