https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

NIJZ poziva k varnemu kopanju

14.07.2024 ob 8:30  

S toplimi poletnimi dnevi se je pričela kopalna sezona, ko mnogi obiščejo morje, jezera ali reke, pri čemer Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča kopanje le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode.

NIJZ opozarja, da se ob visokih temperaturah in pomanjkanju padavin gladine površinskih voda znižajo, temperature pa povečajo. To spodbuja rast alg in cianobakterij, ki lahko tvorijo toksine nevarne za zdravje. Posebna tveganja predstavljajo ribniki in jezera z mirno vodo. Kopalci naj bodo posebej pozorni tudi na izločke glodavcev, ki se jih zaradi možnosti okužbe z mišjo mrzlico naj izogibajo.

Agencija RS za okolje (Arso), ki redno preverja njihovo kakovost, je pripravila interaktivno karto kopalnih voda, ki nakazuje, da so kopalne vode primerne predvsem na Gorenjskem, Dolenjskem in Obali. Dostopna je na njihovi spletni strani.

Vir: Arso

NIJZ odsvetuje kopanje po močnem dežju zaradi povečane mikrobiološke in kemijske onesnaženosti. Prav tako svetujejo previdnost zaradi možnosti poškodb in utopitev zaradi povečanega pretoka vode, visokih valov in tokov pri plimovanju. Obenem pa kopalce pozivajo, naj se izogibajo kopanju, če so imeli v zadnjem tednu drisko, rane, akutna vnetja, vnete oči, ušesa ali prehlad. Tudi kronični bolniki s sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja ter imunsko pomanjkljivost naj bodo previdni.

Tveganja za okužbe so večje pri otrocih, starejših, ob podhladitvi, utrujenosti in daljši izpostavljenosti onesnaženi vodi. 

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.07.2024 ob 8:39 gost

      Kakšno brigo ima NIJZ za kopalce nemren verjeti

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.07.2024 ob 8:43 gost

      Saj pa ljudje sami lezejo v te posrane gramoznice ribnike umetna jezera. Namesto da bi si plačali kopališče. Kajti tam vsaj imaš tuš da ko prideš iz vode se lahko stuširaš.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.07.2024 ob 9:35 x gost

      8;43

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.