https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Rekordno nizko število brezposelnih v samostojni Sloveniji

04.07.2024 ob 6:00  

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje je bilo ob koncu junija registriranih 43.369 brezposelnih, kar je 1,6 odstotka manj kot maja in 6,1 odstotka manj kot junija lani. Gre za novo najnižje število v samostojni Sloveniji.


Na novo se je junija na zavodu prijavilo 3637 brezposelnih, kar je 5,8 odstotka manj kot maja in 9,3 odstotka manj kot junija lani. Zaposlilo se je medtem 2716 brezposelnih, kar je 11,7 odstotka manj kot maja in 13,4 odstotka manj kot junija lani, je danes objavil zavod.

V povprečju je bilo v obdobju od januarja do junija brezposelnih 46.813 oseb, kar je 6,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

V prvih šestih letošnjih mesecih skupaj se je na zavodu na novo prijavilo 29.951 brezposelnih, kar je 4,1 odstotka več kot lani v tem času. Zaposlilo se je medtem 23.381 brezposelnih, kar je 2,4 odstotka manj kot v prvih šestih mesecih lani.

Delodajalci so od začetka leta do konca junija zavodu sporočili 80.113 prostih delovnih mest, kar je devet odstotkov manj kot lani v tem času. Samo junija so zavodu sporočili 12.940 prostih delovnih mest, kar je 0,8 odstotka manj kot maja in 18,1 odstotka manj kot junija lani.

Foto: Freepik

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2024 ob 7:34 Karel K. gost

      V Avstriji iščejo natakarje, medicinske sestre, zdravnike, inženirje, vrtnarje. Torej je moglo pasti število nazaposlenih v Sloveniji. Zaradi tega padca nezaposkenih v Slčoveniji bi prazna slovenska pokojninska in zdravsvena blagajna in seveda tudi državna iz katere politična elita futra svoje privilegirance.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.07.2024 ob 8:16 opazovalec gost

      Rekordno nizko število brezposelnih v samostojni Sloveniji ! Res ?? Ne, v državi je popolnoma porušena demografija, pri toliko univerzah in kvazi strokovnjakov tega še nismo zazanali. Pri osamosvojitvi se je šlo le za to, da se pride do korita, kako bo naprej ni pomembno.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.07.2024 ob 8:57 FIKUSI gost

      Manj kot je iskalcev zaposlitev več fikusov (svetovalk) dela na Zavodu za zaposlovanje. Prejšnji mesec so celo imeli razpis, da so dodatno iskali svetovalke !

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.07.2024 ob 11:33 Marjetica gost

      Svetovalke na zavodu so najbolj glupe babe v javni upravi. Svetujejo kako iskati delo/zaposlitev, čeprav nikoli niso bile brezposelne in nimajo enega dne dobe iskanja zaposlitve. Zakaj sploh potrebujemo zavod če ni brezposelnih? Bi bilo boljše, da bi jih prezaposlili npr. na CSD ali upravne enote, kjer je manjko teh “uslužbencev” !

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.07.2024 ob 11:54 Karel K. gost

        Manko delavcev je v gradbeništvu, baje v bolnicah, kovinarstvu in tam bi jih bilo treba zaposliti, ne pa na Upravnih enotah, kjer je še preveč zaposlenih, vendar se ne pretegnejo ampak se dolgočasijo in izživljajo nad državljani, kot da so oni največji. Vse to so produkt te inflacije univerz, kjer se diplome delijo poliitčno privilegiranim in partijsko rodbinsko podedovano povezanim iz roda v rod. Zaradi tega nastanejo kvazi strokovnjaki, saj je znano, da se ti že 80 let medsebojno poročajo, iz zgodovine pa vemo, da so otroci, kateri so posledica kratkega ali daljšega rodbinskega spočetja nemalokrat slabega zdravja. Kraljeske družine so se v zgodovini poročali, celo bratje in seste in po večih generacijah so bili mnogi pohabljeni ali pa zagotovo umsko neprištevni. Ja tudi to je resnica, da je pri osamosvojitvi šlo le za oblastniške fotelje, pri čemer so se združili oboji in so si delili oblastniške fotelje, ne pa da bi se zavzemali za spremembo političnega sistema in kadrovske zasedbe državnega aparata, posebej pa sodnikov in politikov. Zdaj Janša, Peterle, Rupel, ki so najbolj glasni in njihovi nižji po rangu rjovijo in se zapletajo, da oni niso krivi za sedanje katastrofalno stanje v Sloveniji. So krivi, saj so tedaj bili veseli, da so jim Kučanovi gospodarji pred letom 1990 podelili nekaj manj pomembnih državniških funkcij, da so lahko titoizem z vso kadrovsko infrastrukturo prenesli v samostojno Slovenijo. Oboji so takrat iz ključili in utišali na razne načine vse tiste kateri smo hoteli skupaj s večinskim delom slovenskega naroda spremeniti politični sistem in titoizme nagnati na smetišče zgodovine. Ta njihova pohlepnost in želja po državniških funkcija je posledica tega, da v samostojni Sloveniji v teh 30. letih nismo imeli nekega prisebnega voditelja in vlade, vedno slabše je in to kar zdaj uprizarja golobova ekipa je samo posledi9ca dosedanjih vseh vlad.

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.07.2024 ob 14:45 rožica gost

        Ja Marjetica, ti očitno marsikaj ne razumeš, boš morala k svetovalki, da te pouči in ti svetuje, delo in zaposlitev sta popolnoma ločeni zadevi, ko dobiš delo moraš delati pri zaposlitvi si pa zaposlen, da svetuješ !

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.07.2024 ob 13:15 nemogoče je mogoče gost

      v soseščini nas je od 16 delovnih ljudi (bi morali biti) 6 na zavodu, 10 pa ni prijavljenih, ker partnerji delajo v AVSTRIJI IN BI JIM PRIJAVLJENI, na zavodu le ŠKODILI. TAK, KA JE TO SRANJE O BREZPOSELNIH ČISTA LAŽ. V Sloviji je takih, ki bi še morali delati, pa raje ne, najmanj 350.000

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.07.2024 ob 23:09 Kobra gost

      Kaj je lepšega državi kot da se dela v tujini kasirajo davek ker je v Avstriji manjši pa zdravstvo nima brige z njimi ker morajo ti ljudje tam imeti zdravnika,,se pravi za državo je to kruh brez motike kot se temu reče

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.07.2024 ob 1:23 Vdovec gost

      Če ne bi bilo Avstrije in Italije, bi bile te številke katastrofalne. Jaz se ne bi hvalil o nizki brezposelnosti.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.07.2024 ob 21:29 gost

      Zanimivio Vceraj pisalo, najmanjsa prezposelnost od leta 1 99o Haha

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.