https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poslovanje s temi državami predstavlja povečano tveganje

03.08.2024 ob 6:00  

Objavljen je nov seznam držav, v zvezi s katerimi obstaja visoko in povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma.


Urad RS za preprečevanje pranja denarja je objavil seznam držav, ki imajo po podatkih mednarodnih organizacij pomanjkljivo zakonodajo ali je ne izvajajo v celoti oziroma se države povezuje z drugimi tveganji, ki lahko vplivajo na uspešnost boja zoper pranje denarja in financiranje terorizma.

Sem spadajo države s strateškimi pomanjkljivosti na področja preprečevanja pranja denarja ali financiranja terorizma, države, ki imajo pomanjkljivo zakonodajo na področju obdavčenja, države, ki so znane po proizvodnji mamil in države s sedežem/prebivališčem oseb, zoper katere so uvedeni omejevalni ukrepi povezani s pranjem denarja, financiranjem terorizma in terorizmom.

Poslovanje z osebami, razmerji, transakcijami in premoženjem povezanim s temi državami predstavlja večjo verjetnost za pojav pranja denarja in financiranja terorizma oziroma v zvezi z njimi obstaja povečano tveganje za zlorabo finančnega in nefinančnega sektorja Slovenije za pranje denarja in financiranje terorizma.

Na seznam Projektne skupine za finančno ukrepanje (angleško Financial Action Task Force - FATF) držav, s strateškimi pomanjkljivostmi na področju preprečevanja pranja in financiranja terorizma, za katere se izvaja strožje spremljanje, so dodane države Monako, Namibija in Venezuela in umaknjene Barbados, Gibraltar, Jamajka, Turčija, Uganda in Združeni arabski emirati.

Monako, Namibija in Venezuela so tako na skupnem seznamu tveganih držav nove, Turčije pa na skupnem seznamu tveganih držav ni več. Barbados, Gibraltar, Jamajka, Uganda in Združeni arabski emirati so sicer umaknjeni s seznama FATF, so pa zaradi njihove uvrstitve na druge sezname še vedno uvrščene na skupni seznam tveganih držav. 

Na seznamu držav FATF s strateškimi pomanjkljivostmi na področju PD/FT, za katere se izvaja strožje spremljanje je tudi sosednja Hrvaška.  

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.