https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

To so naravna sredstva za zaščito pred komarji in klopi

14.7.2024  

V toplih mesecih se  pogosto poveča aktivnost komarjev in klopov, kar lahko povzroči nelagodje in tveganje za bolezni, kot so borelioza in klopni meningoencefalitis. Čeprav so na voljo številni komercialni repelenti, se mnogi obrnejo tudi k naravnim alternativam, ki ne vsebujejo kemikalij. Tukaj je nekaj učinkovitih naravnih sredstev, ki pomagajo odganjati te nadležne žuželke.


Naravna sredstva proti komarjem:

Olje evkaliptusa: To olje je znano po svojih repelentnih lastnostih in učinkovitosti proti komarjem. Lahko ga nanesete neposredno na kožo (v razredčeni obliki) ali pa ga razpršite po prostoru.

Citronela: Citronela je eno najbolj raziskanih naravnih sredstev proti komarjem. Na voljo je v obliki olja, sveč, balzamov in razpršil. Njena močna aroma odvrača komarje.

Limonina trava: Podobno kot citronela, limonina trava oddaja vonj, ki je neprijeten za komarje. Njen sok lahko uporabite neposredno na koži ali razpršite njen ekstrakt v zrak.

Sivkino olje: Mešanica sivkinega olja z vodo lahko deluje kot učinkovit sprej proti komarjem.

Naravna sredstva proti klopom:

Olje čajevca: Olje čajevca ima protivnetne lastnosti in lahko deluje kot naravni odganjalec klopov. Dodajte ga v razpršilo ali ga nanesite neposredno na kožo.

Sivkino olje: Sivkino olje je znano po svojih antiseptičnih lastnostih in lahko pomaga odvračati klope. Uporabite ga kot del razpršil ali dodajte nekaj kapljic v naravno olje za telo.

Olje citronele: Poleg odganjanja komarjev lahko tudi olje citronele pomaga ohranjati klope stran. Uporabite ga v razpršilu ali ga nanesite na izpostavljene dele kože.

Vitamini B: Študije so pokazale, da uživanje dodatkov vitamina B, zlasti B1 (tiamin), lahko zmanjša privlačnost ljudi za klope. Zato lahko redno uživanje živil, bogatih z vitaminom B, ali dodatkov pomaga zmanjšati tveganje za pike klopov.

Splošni nasveti za uporabo naravnih sredstev:

Prilagodljivost koncentracije: Pri uporabi naravnih sredstev je pomembno, da prilagodite koncentracijo glede na občutljivost svoje kože in okolje, v katerem se nahajate.

Redno nanašanje: Naravna sredstva običajno ne trajajo tako dolgo kot sintetični repelenti, zato jih je treba redno ponovno nanašati.

Preizkus občutljivosti: Pred obsežno uporabo na večjih površinah naredite test občutljivosti, da se prepričate, da ne boste povzročili draženja ali alergijskih reakcij.

Z uporabo teh naravnih sredstev lahko zmanjšate tveganje za pike komarjev in klopov ter hkrati ohranite svoje okolje bolj naravno in ekološko prijazno. Če pa se znajdete v območju z visoko stopnjo okužb, je vedno priporočljivo uporabiti tudi dodatne zaščitne ukrepe, kot so oblačila, ki prekrivajo kožo, in preverjanje na klope po izpostavljenosti naravi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.07.2024 ob 21:43 z ficke gost

      Ges pa man eno doma z velkoga verstva pa od toga ne vej nikaj, se je edino doma včila ka nesmi misliti ka de jo te bolela glava !!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.