https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako ukrepati ob ugrizu kače?

16.07.2024 ob 17:00  

Svetovni dan kače se praznuje vsako leto 16. julija. Ta dan je namenjen ozaveščanju o pomenu kač v ekosistemih, razbijanju mitov in predsodkov o teh živalih ter spodbujanju zaščite kač in njihovih habitatov. 


Na ta dan organizacije in posamezniki po vsem svetu pogosto prirejajo izobraževalne dogodke, delavnice, predavanja in kampanje za ozaveščanje javnosti. Prav tako je to priložnost za poudarjanje pomena raziskav in ohranjanja kač ter njihovega naravnega okolja.

Eden izmed pomembnih delov izobraževalnih aktivnosti na ta dan je tudi pravilno ravnanje ob ugrizu kače. Ljudje se naučijo, kako se varno obnašati ob srečanju s kačo in kako ukrepati v primeru ugriza, kar zmanjšuje tveganje za resne posledice.

Slovenske strupene kače lahko prepoznamo po cikcakastem vzorcu na hrbtu, kratkem repu in ozki zenici, a se navadno zaplete prav pri vzorcu, saj ga nekateri gadi nimajo ali pa imajo samo prečne proge. Znani so tudi popolnoma črni primerki. Med slovenskimi kačami so tako belica, črnica, navadni gož, mačjeoka kača, progasti gož, smokulja, belouška, kobranka, laški gad, modras in navadni gad, strupene pa so samo zadnje tri.

Ob ugrizu kače je pomembno vedeti, kako pravilno ravnati, saj lahko to močno vpliva na izid incidenta. Tukaj so koraki, ki jih je treba upoštevati ob ugrizu kače:

  • Ostati miren: Panika lahko pospeši širjenje strupa po telesu. Poskusite ostati čim bolj mirni.
  • Imobiliziranje prizadete okončine: Prizadeto območje naj ostane v mirovanju in se ga postavi na nižji nivo kot srce, če je mogoče, da se upočasni širjenje strupa.
  • Odstraniti tesne predmete: Odstranite nakit, ure ali tesna oblačila, saj lahko prizadeto območje oteče.
  • Ne sesati strupa: Ne poskušajte sesati strupa iz rane, saj to ni učinkovito in lahko povzroči dodatne poškodbe ali vnetje.
  • Ne prerezati rane: Prerezovanje rane lahko povzroči dodatno poškodbo in okužbo.
  • Ne uporabite preveze: Tesna preveza lahko povzroči dodatno škodo, saj omejuje pretok krvi.
  • Pokličite nujno medicinsko pomoč: Takoj pokličite reševalce ali se odpeljite v najbližjo bolnišnico, kjer imajo protistrup.

S tem, ko ljudje vedo, kako ravnati ob ugrizu, se zmanjšuje panika in napačni ukrepi, kar lahko prepreči hujše zdravstvene zaplete.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.07.2024 ob 22:46 Kobra gost

      Kače v Sloveniji zvečjega niso nevarne,belouška kobranka gož redko ugriznejo pa to z miniaturnimi zobki so brez strupa a jejo vsemogoče in lahko prenesejo kako bolezen,se pa v Prekmurju najde kak gad ki je strupen,paziti pa vseeno treba ker eni idioti doma imajo kako res strupenjačo in lahko uide ali jo izpustijo zato pa treba paziti in se ji izogniti

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2024 ob 8:59 1x gost

      Ti si zamenjak gada s smokuljo, ki ji je podobna. Strupene kače živijo nad 800 m nadmorske višine. Najbližje nam kjer so je Kalvarija pri Mariboru. V sloveniji živi 11 vrst kač od katerih je strupen modras, navadni gad in laški gad. V Pomurju pa najdeš belouško, goža, smokuljo in vodno kačo kobranko, ki se hrani predvsem z ribami.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.