https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ponovno večji pojav hruševega ožiga: Kako ga zatreti?

11.07.2024 ob 6:00  

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je opozorila, da je zaradi ugodnih vremenskih razmer letos ponovno opažen večji pojav hruševega ožiga.


Bolezen, ki jo povzroča bakterija Erwinia amylovora, okužuje številne sadne in okrasne rastline, vendar ni nevarna ljudem in živalim.

Glavne gostiteljske rastline hruševega ožiga so jablana, hruška, kutina, nešplja, glog, jerebika, šmarna hrušica, japonska kutina, panešplja, ognjeni trn, japonska nešplja in fotinija. Pri bolj občutljivih vrstah, kot so kutina, hruška in jablana, povzroča sušenje vej in celih rastlin, pri manj občutljivih pa se posušijo posamezni okuženi cvetovi in poganjki.

UVHVVR opozarja, da morajo zaradi izgube statusa karantenskega škodljivega organizma za izvajanje zaščitnih ukrepov poskrbeti imetniki rastlin sami. Okužene dele rastlin je treba čim hitreje izrezati ob suhem vremenu, ob stalnem razkuževanju orodja in rokavic.

Izrezane veje je treba previdno odstraniti iz krošnje in sežgati do pepela na mestu samem ali na za to določenem zemljišču. Rastline z izrezanimi okuženimi deli je treba redno pregledovati in po potrebi ponovno izrezati okužene veje in poganjke.

Za dodatne nasvete glede ukrepov proti hruševemu ožigu se imetniki rastlin lahko obrnejo na izvajalce javne službe zdravstvenega varstva rastlin.

Foto: UVHVVR

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.