https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vročinski val: Najhuje bo na vzhodu države

10.07.2024 ob 11:00  

Vse bolj verjetno postaja, da bo tokratni vročinski val ponekod podiral rekorde. Čeprav ne bomo beležili rekordno visokih temperatur, bi lahko v delih Slovenije padel rekord v trajanju vročinskega vala, poroča Meteoinfo.


Vročina bo namreč po zadnjih izračunih z manjšimi nihanji vztrajala vsaj do 20. julija, kar pomeni, da bo vročinski val v večjem delu Slovenije trajal vsaj 10, ponekod pa lahko tudi več kot 14 dni. Vročina bo najbolj pritiskala v vzhodni polovici države in na Goriškem, kjer je tudi največ možnosti, da pade kakšen rekord.

Po podatkih ARSO je do zdaj najdaljši vročinski val v Ljubljani trajal 17 dni, v Biljah pri Novi Gorici 15 dni, v Murski Soboti 14 dni, v Novem mestu 12 dni, v Celju 10 dni in v Ratečah 8 dni. Najdaljši vročinski val v zgodovini uradnih meritev v Sloveniji smo sicer zabeležili leta 2022 v Kopru, ko je vročina neprekinjeno vztrajala kar 29 dni (od 14. julija do 11. avgusta).

Toplotno obremenitev bo v prihodnjih dneh stopnjevala sopara, zato bomo občutili še nekaj stopinj več, kot jih bodo kazali termometri. Pri temperaturi okoli 35 stopinj Celzija bo občutek, kot da je 38 stopinj. Zaradi vlage bodo marsikje zelo tople tudi noči, ozračje pa bodo ponekod za krajši čas lahko osvežile nevihte, ki lahko ob veliki pregretosti ozračja prerastejo v lokalna neurja. Glavnina nevihtnega dogajanja bo sicer v naslednjih desetih dneh v krajih severno od nas.

Nasveti za ravnanje v vročini

  • Pijte dovolj tekočine: Med vročinskim valom je pomembno, da ostanete hidrirani. Pijte veliko vode in se izogibajte alkoholnim in kofeinskim pijačam, ki lahko povzročijo dehidracijo.
  • Ohlajajte se: Uporabljajte ventilatorje ali klimatske naprave za hlajenje prostora. Če nimate klimatske naprave, se zadržujte v najhladnejših delih hiše in uporabljajte mokre brisače za hlajenje telesa.
  • Izogibajte se soncu: Ostanite v notranjosti med najtoplejšim delom dneva, običajno med 10. in 17. uro. Če morate biti zunaj, nosite svetla in lahka oblačila ter pokrivala za zaščito pred soncem.
  • Jejte lahke obroke: Težka in mastna hrana lahko dodatno obremeni telo. Raje se odločajte za lahke in osvežilne obroke, kot so solate in sadje.
  • Skrbite za ranljive skupine: Posebno pozornost namenite otrokom, starejšim in bolnim, saj so bolj dovzetni za toplotni udar. Redno preverjajte, ali so v redu in jim nudite pomoč pri ohlajanju.
  • Preprečite vročinske udarce: Če opazite simptome, kot so močan glavobol, omotica, slabost, bruhanje ali huda utrujenost, poiščite senco, popijte vodo in po potrebi poiščite zdravniško pomoč.

 Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.