https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovno prebivalstvo narašča, stopnje rodnosti padajo

11.07.2024 ob 17:00  

Danes, 11. julija, obeležujemo Svetovni dan prebivalstva, ki nas opominja na ključne demografske trende in izzive, s katerimi se sooča globalna skupnost. Po najnovejših podatkih Združenih narodov je svetovno prebivalstvo leta 2024 doseglo 8,1 8,1 milijarde, kar predstavlja impresiven skok v primerjavi s 6,1 6,1 milijarde na prelomu tisočletja.


Rast prebivalstva in demografski trendi

Podatki kažejo, da kljub padanju stopnje rodnosti, ki se je v zadnjih desetletjih zmanjšala za več kot polovico (s 5 otrok na žensko v rodni dobi v 60. letih prejšnjega stoletja na 2,3 leta 2021), število prebivalcev še vedno narašča.

Vir: Zajem zaslona SURS

Najvišjo stopnjo rodnosti beleži Afrika, kjer je povprečje okoli 4,2 otroka na žensko, medtem ko ima Evropa najnižjo stopnjo rodnosti s povprečno 1,5 otroka na žensko.

Regionalna porazdelitev prebivalstva

Največji delež svetovnega prebivalstva, kar 59 %, je koncentriran v Aziji, pri čemer Kitajska in Indija skupaj predstavljata 40 % vseh prebivalcev na svetu. Nasprotno, Oceanija in Evropa skupaj gostita manj kot 10 % svetovnega prebivalstva.

Vir: Zajem zaslona SURS

Stanje v Sloveniji

V Sloveniji je leta 2024 presegel mejo 2 milijona prebivalcev, pri čemer je povprečna starost prebivalstva 44 let. Stopnja rodnosti je bila lani 1,5 otroka na žensko, kar uvršča Slovenijo med evropske države z nižjo stopnjo rodnosti.

Ob pričakovanjih, da se bo svetovno prebivalstvo še naprej povečevalo, se postavlja vprašanje o trajnostnih strategijah za ustrezno zadovoljevanje potreb prihodnjih generacij ob upoštevanju omejenih naravnih virov.

Ta dan nam daje priložnost, da razmislimo o vplivu demografskih sprememb na našo družbo in planet ter o nujnosti učinkovitih politik za trajnostno upravljanje s prebivalstvenimi izzivi v prihodnosti.

Vir: SURS (Statistični urad Republike Slovenije)

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.07.2024 ob 20:01 gost

      Že pred 80 leti je Adolf Hitler napovedal da nas bo rumena rasa pojedla.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.07.2024 ob 20:39 kilonja gost

      Sramota za zahod da dovoli da se afričani in azijci množijo kot mravlje, njih število je glavni razlog za lakoto in za onesnaževanje . Kondomi jih rešijo konnomi ali pa kar kastracije in sterilizacije .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.