https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Proslavimo svetovni dan krompirčka s tem popolnim receptom

12.7.2024  

Svetovni dan krompirčka, ki ga praznujemo 13. julija, je priložnost, da se poklonimo eni izmed najbolj priljubljenih jedi na svetu.


Krompirček, znan tudi kot pomfri, je priljubljena priloga, ki izvira iz Belgije, a je postala svetovno znana predvsem zaradi hitre prehrane, kot je McDonalds. Ta hrustljava, zlato rjava jed je sinonim za užitek in udobje ter je nepogrešljiva na jedilnikih restavracij po vsem svetu.

Zgodovina krompirčka

Krompirček se je pojavil v Belgiji v 17. stoletju. Legenda pravi, da so ga izumili belgijski ribiči, ki so si pozimi, ko so reke zamrznile, namesto rib ocvrli krompir v obliki majhnih ribic. Kljub temu pa Francozi trdijo, da je krompirček njihov izum, zato pogosto slišimo izraz "French fries".

Ne glede na izvor, krompirček je danes priljubljen po vsem svetu in ga strežejo v številnih različicah – od tankih in hrustljavih do debelih in mehkih, z različnimi začimbami in omakami.

Recept za najboljši krompirček

Priprava popolnega krompirčka zahteva nekaj trikov in potrpljenja, a rezultat je vreden truda. Tukaj je recept za najboljši domači krompirček:

Sestavine:

4 veliki krompirji
Rastlinsko olje za cvrtje
Sol
Po želji: začimbe (npr. paprika, česen v prahu, zelišča)

Postopek:

  • Priprava krompirja:

Krompir olupite in ga narežite na tanke trakove. Za najboljši rezultat poskusite trakove narediti enakomerne, da se bodo enakomerno ocvrli.
Narezani krompir za 30 minut namočite v hladno vodo. To bo pomagalo odstraniti odvečni škrob in naredilo krompirček bolj hrustljav.
Po 30 minutah krompir dobro odcedite in osušite s papirnatimi brisačami.

  • Prvo cvrtje:

V globoki ponvi segrejte rastlinsko olje na približno 150°C.
Krompir ocvrite v več serijah, da se kosi ne dotikajo preveč. Cvrite približno 5 minut, dokler niso krompirjevi trakovi mehki, a ne zlato rjavi.
Ocvrti krompir poberite iz olja in ga položite na papirnate brisače, da odstranite odvečno olje.

  • Drugo cvrtje:

Povečajte temperaturo olja na približno 190°C.
Krompir ponovno ocvrite v več serijah, tokrat, dokler ne postane zlato rjav in hrustljav, približno 2-3 minute.
Ocvrti krompirček ponovno položite na papirnate brisače.

  • Začinite in postrezite:

Takoj, ko poberete krompirček iz olja, ga začinite s soljo in po želji z drugimi začimbami.

Postrezite vroče z najljubšo omako – kečapom, majonezo, ajvarjem ... Možnosti je neskončno!

Krompirček je popoln dodatek k skoraj vsaki jedi ali pa samostojen prigrizek, ki je vedno dobrodošel. Na svetovni dan krompirčka si privoščite to okusno jed in uživajte v njenem polnem okusu!

Foto: Freepik

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.