https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na festivalu domačih sort vin podeljenih 96 priznanj

 

Na 5. Festivalu domačih sort vin je bilo podeljenih skupno 96 priznanj, od tega 49 velikih zlatih, 26 zlatih in 21 srebrnih priznanj.

V Beltincih je v Geza Pub potekal že peti festival domačih sort vin, ki je potekal pod strokovnim vodstvom predsednice ocenjevalne komisije, Marije Feher, iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota. Pridelovalcem so podelili 96 priznanj, od tega 49 velikih zlatih, 26 zlatih in 21 srebrnih priznanj.

Na Festivalu domačih sort so se zbrali pridelovalci samorodnih vinskih trt, kot so na primer šmarnica, jurka, izabela in gammay. Prišli so pridelovalci iz Slovenije in Hrvaške, festival pa so obiskali tudi ljubitelji teh sort vin.

Državno tekmovanje fermentiranih pijač iz grozdja samorodnic, se je v Sloveniji prvič organiziralo na pobudo Geza Farkaša, in sicer leta 2019. V minulih letih so bili pri ocenjevanju zelo uspešni. Na ocenjevanjih, ki jih je organiziral Farkaš v sodelovanju z Javno službo za kmetijsko svetovanje, je za ocenjevanje vrsto let skrbel zdaj pokojni strokovnjak za vinarstvo, Ernest Novak, iz Kmetijskega zavoda Murska Sobota.

Na ocenjevanju veljajo nekatera pravila. Vzorec predstavlja ena originalno zaprta vinska steklenica litraže 0,5L, 0, 75L ali 1,0L. Pijača mora biti bistra in brez usedlin (kot npr. vinski kamen, termolabilne beljakovine ipd.). Ob oddaji se vzorec šifrira, pridelovalec pa izpolni ali priloži izpolnjeno prijavnico. Vzorci so do dneva ocenjevanja hranjeni v primernih pogojih, nato pa sledi ocenjevanje v terminih po posameznem zbiranju in organoleptična ocena (do 18 točk) ter opisni komentar vzorca fermentirane pijače.

Izletniška kmetija Kozelinovi iz Gerlincev je prejela kar tri priznanja, po dve pa so prejeli Agrojan iz Terbegovcev, Kmetija Hari iz Gerlincev, Erniša Jani iz Suhega vrha, Alojz Černela iz Filovcev, Robert Matečko iz Spodnjega Hlapja, Zvone Pristavec iz Črnivca in Leopold Klampfer iz Zgornjega Korena. Nagrajenih je bilo še veliko Pomurcev in drugih, prav vsi pa so ob dobri hrani in domači žlahtni kapljici preživeli prijeten dan.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Grega Farkaš.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2024 ob 10:20 gost

      Debil Geza si je naredil svoj perti z podelitvijo najboljših vin. Janez Janša je imel tabor kjer je napihoval svoje hlapce keko bo neridil vse da vrže vlado kere je po 33 leti samostojne Slovenije končno začela slovenijo peljati v pravo smer. Kajti ta ekstremni desničar vele pizdek SDS je v diliriju od tega kako vlada gospoda Goloba pelje slovenijo na pravo pot pri tem pa so nas začeli v Evropi in svetu bolj spoštovati. Ker nimamo desnih ekstremistom na vladi z Janezom Janšo na čelu.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.07.2024 ob 10:28 gost

        Gost ob 10:20 vročina je popustila ,tebe pa še vedno pere , pa priporočam menjavo varovale , če boš le imel srečo , da jo za takšne kot si ti sploh imajo ali za takšne obstaja , ker psiater te rešiti več z1000% ne more . Ja kriva MATI NARAVA reši pa Matilda .....

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.07.2024 ob 10:31 gost

      GOTOV SI !!!! (10:20)

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.07.2024 ob 14:06 gost

        Ti si že davno ker si debil in pusti da vsak razmišlja s svojo glavo ne pa z glavo ortodoksnega Janše

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.